The cheerio mechanosensory region fine-tunes Drosophila cellularization - Hakanen, Mikko (2024)
Drosophila melanogasterin alkiovaiheen aikana tapahtuvassa soluuntumisessa on mukana useita eri aktiinisäikeitä yhteenliittäviä proteiineja, jotka kontrolloivat aktomyosiinirenkaan muotoa ja kokoa. Filamiinin ortologi cheerio on yksi näistä proteiineista. Sen karboksipäässä on mekanosensorinen alue, joka sisältää kaksi peitettyä proteiinin vuorovaikutuspaikkaa. Tämän alueen rooli soluuntumisessa ei ole vielä täysin selvillä. Kokeessa käytettiin kolmea eri kärpäslinjaa, jotka vaihtelivat proteiinien vuorovaikutuspaikkojen saavutettavuuden helppoudessa. Alkion soluuntumista kuvattiin elävistä alkioista. Konfokaali mikroskoopi pinoja otettiin 3 minuutin välein ja cheerion sijoittumista sekä aktomyosiinirengasta soluuntumisen aikana seurattiin GFP-tunnisteen avulla. Linja, jonka proteiinin vuorovaikutusalue oli vähiten peitetty, erottui muista linjoista renkaan kehän pituuden ja pyöreyden, sekä cheerion sijoittumisen suhteen. Tämän linjan renkaiden kehän pituus pysyi muita linjoja suurempana koko soluuntumisen ajan, kun taas linjan renkaiden pyöreys laski myöhäisen soluuntumisen aikana. Iso osa cheerio proteiineista tämän linjan soluuntumisessa sijoittuivat pois aktiinimyosiinirenkaiden luota. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että cheerion mekanosensoriselle alueelle on jonkinlainen vaikutus aktomyosiinirenkaaseen, joko suoraan tai epäsuorasti. Suoraan vaikuttamalla renkaiden muotoon ja supistumiseen tai epäsuorasti muiden vuorovaikutusten kanssa. Tulokset sopivat yhteen aikaisempiin tutkimustuloksiin, joiden mukaan mekanosensorinen alue on vastuussa filamiinin interaktiosta solukalvon proteiinien kanssa ja näin myös tämän kiinnittymisestä solukalvoon. Tätä kautta cheerion mekanosensorinen alue näyttää myös kontrolloivan cheerion lokalisaatiota.