"We want to ensure better future for next generations” : Study of Sustainability Attitudes and Values of Finnish Parties’ Through Semi-Structured Interviews and Survey - Hämäläinen, Iida (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on tutkia ja analysoida kestävyyden ulottuvuuksia ja suomalaisten eduskuntapuolueiden mielipiteitä ja arvoja liittyen kestävään kehitykseen. Käytin tutkimuksessa esimerkkeinä ruoka- ja ilmastopolitiikkaa, koska ne ovat sellaisia politiikan sektoreita, joilla edistetään kaikkia kestävyyden ulottuvuuksia (taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöllinen kestävyys). Käytin kaksivaiheista aineistonkeruumenetelmää, jossa yhdistin puolistrukturoitua haastattelua ja kyselyä suomalaisille kansanedustajille. Kerätyn aineiston pohjalta tutkin suomalaisten puolueiden kestävyysajatuksia verraten perinteiseen vasemmisto-oikeistojakaumaan. Ensin järjestin viisi haastattelua. Haastateltavat olivat joko puoluesihteereitä tai muita puolueiden työntekijöitä. Kerätyn aineiston pohjalta muodostin kyselyn suomalaisille kansanedustajille. 28 kansanedustajaa kuudesta eri puolueesta vastasi kyselyyn. Sekä haastatteluilla, että kyselyllä kerätty materiaali analysoitiin hyödyntämällä sisällönanalyysia. Analyysin tuloksena vastasin tutkimuskysymyksiin, jotka käsittelevät puolueiden sijoittumista poliittisille jakaumille, sekä puolueiden välisiä eroja kestävyysasenteissa ja arvoissa.