Social media influencers’ discourse on steroids : role models or cautionary tales? - Vainio, Otto (2024)
Steroidien käyttö on lisääntynyt runsaasti kehonrakennuksen ulkopuolella ja sosiaalisen median rooli tiedonvälityksessä on korostunut, mikä antaa vaikuttajille merkittävän vaikutusvallan. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten fitness-vaikuttajat käsittelevät steroideja. Tutkimus pyrki ymmärtämään steroideihin liittyvien diskurssien vaikutuksia ja tarjoamaan uuden näkökulman terveysviestintään. Tutkimus toteutettiin analysoimalla kahdeksaa YouTube-videota, jotka olivat peräisin viideltä fitness-vaikuttajalta. Tutkimuksessa hyödynnettiin diskurssianalyysin ja laadullisen sisällönanalyysin yhdistelmää. Analyysi sisälsi genrepiirteiden sekä ideologisten positioiden tarkastelua aineistosta yleisimmin nousseiden teemojen kontekstissa. Videoiden sisältö luokiteltiin pääasiallisesti opetukselliseksi. Vaikuttajat opettivat katsojia sekä tieteellisen tiedon että anekdoottien avulla. He rakensivat auktoriteettiaan esittelemällä edistynyttä urheilusaavutuksiaan sekä akateemisia saavutuksiaan. Kohdeyleisö koostui pääasiassa henkilöistä jotka ovat satunnaisesti mukana fitneksessä. Analyysissä havaittiin myös miespainotteisuus, mikä voi johtua sukupuolittuneista käsityksistä fitness-alalla. Keskeisiksi teemoiksi nousivat ”vastuullisen steroidien käytön ehdot”, ”naturaali vs. tehostettu harjoittelu”, ”steroidien haittavaikutukset” sekä ”steroidien käytön ohjeistus ja eettiset näkökohdat”. Vaikuttajat ilmaisivat vaihtelevia ja toisinaan ristiriitaisia ideologisia kantoja näiden teemojen sisällä. Ennakkoehdot vastuulliselle steroidien käytölle olivat usein subjektiivisia. Luonnollisen vs. tehostetun harjoittelun kehystäminen vaihteli suuresti; jotkut vaikuttajat vähättelivät luonnollisen harjoittelun potentiaalia, kun taas toiset korostivat sitä. Steroidien käytön läpinäkyvyyttä korostettiin voimakkaasti. Steroidit kehystettiin vaarallisiksi, mutta erittäin tehokkaiksi, ja psykologiset sivuvaikutukset mainittiin usein toissijaisina. Steroideja käsittelevä sisältö YouTubessa saattaa tahattomasti normalisoida ja edistää steroidien käyttöä. Tarvitaan lisää tutkimustietoa katsojien käyttäytymisen ja vaikuttajien viestinnän sekä henkilöbrändin välisten yhteyksien selvittämiseksi. Tämän lisäksi esimerkiksi algoritmien vaikutusta terveysviestintään sosiaalisen median alustoilla tulee tutkia.