You May Have All the Knowledge There Is About the Sport, But Without Pedagogical Skills, It Never Comes into Use” : Children's Ice Hockey Coaches' Views on the Importance of Pedagogical Skills in Their Work - Ark, Riina (2024)
Valmentajan pedagogisten taitojen on havaittu olevan avainasemassa urheilijoiden tunnekokemusten laadussa, motivaatiossa ja lajitaitojen hallinnassa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten lasten jääkiekkovalmentajien näkemyksiä pedagogisten taitojen tärkeydestä heidän työssään. Tutkimuksessa keskityttiin jääkiekkovalmentajien näkökulmaan, sillä sitä on toistaiseksi tutkittu vain vähän. Kyseessä oli laadullinen tutkimus. Tutkimukseen osallistui kahdeksan viisivuotiaiden jääkiekkoharrastajien valmentajaa. Osallistujat oli valittu eri puolilta Suomea ja heillä oli erilaiset taustat jääkiekon ja valmentamisen parissa. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Aineisto analysoitiin refleksiivisellä teema-analyysillä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että valmentajat olivat yksimielisiä siitä, että lasten jääkiekkovalmentajat tarvitsevat pedagogisia taitoja työssään. Tarvittavat pedagogiset taidot jaettiin seuraavien pääteemojen alle: valmennuksen suunnittelu, valmennuksen toteuttaminen ja jatkuva itsensä kehittäminen valmentajan työn monipuolisen roolin täyttämiseksi. Valmentajat tarvitsivat pedagogisia taitoja innostaakseen lapsia liikkumaan ja opettaakseen lapsille terveellistä elämäntapaa, sosiaalisia taitoja sekä elämänarvoja. Lasten jääkiekkovalmentajien pedagogisen koulutuksen tarve korostui. Tutkimusta voidaan hyödyntää esimerkiksi juniorijääkiekkovalmennuksen kehittämisessä.