A Bayesian two-part model for improving social assistance estimation of the SISU microsimulation model - Ritala, Annakaisa (2024)
SISU-mikrosimulointimalli on keskeinen väline sosiaaliturvaetuuksien ja tuloverotuksen lainsäädännön valmistelussa Suomessa. Mikrosimulointi tarkoittaa, että kiinnostuksen kohteena on laskea ennusteita havaintoyksiköille, jotka SISU-mallin rekisteriaineistossa ovat yksilö ja asuntokunta. SISU-mallilla voidaan simuloida lakimuutosten yhteisvaikutuksia sosiaaliturvaetuuksiin, mukaan lukien perustoimeentulotukeen. Toimeentulotuki on kuukaudelta myönnettävä viimesijainen etuus, jonka tavoitteena on varmistaa perheen ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo. SISU-mallin perustoimeentulotuen ennusteissa on kuitenkin epätarkkuutta. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia voiko SISU-mikrosimulointimallin vuosittaisia toimeentulotuen ennusteita tarkentaa Bayes-tilastotieteen menetelmien avulla.