Sienten lajirunsaus ja -koostumus pääte- ja harvennushakkuiden teko- ja luonnonpökkelöillä - Pitkänen, Salla (2024)
Elinympäristöjen tuhoutuminen ja pirstoutuminen uhkaavat lukuisia lajeja. Boreaalisten metsien lajistoa uhkaa etenkin metsien ominaispiirteiden, kuten lahopuujatkumon, katoaminen metsätalouden seurauksena. Talousmetsien lahopuujatkumoa voidaan parantaa lisäämällä lahopuun määrää mekaanisesti tekemällä esimerkiksi tekopökkelöitä. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin, eroaako tekopökkelöiden lahottajasienilajisto luonnonpökkelöiden sienilajistosta ja millaiset pökkelöiden ja ympäristön ominaisuudet vaikuttavat lahottajasienilajistoon metsänkäsittelyn eri vaiheissa. Tutkimuksessani oli 146 teko- ja luonnonpökkelöä. Tutkimuspökkelöt sijaitsivat tuoreilla ja vanhoilla hakkuilla sekä varttuneilla harvennuksilla. Kartoitin tutkimuspökkelöistä silmin havaittavat sienten itiöemät ja keräsin purunäytteen sienilajiston DNA-määritystä varten. Tutkimuspökkelöistä ja kuvioilta määritin myös muita pökkelöiden ja ympäristön muuttujia, kuten lahoasteen, halkaisijan ja kuvion lahopuun määrän. Tutkin pökkelöiden ominaisuuksien ja ympäristömuuttujien vaikutuksia pökkelöiden sienten lajimäärään yleistetyillä lineaarisilla sekamalleilla erikseen sekä itiöemä- että DNA-aineistoille. Tutkin myös sienten yhteisökoostumukseen vaikuttavia tekijöitä yhteisöanalyysilla. Tulokseni osoittavat, että tekopökkelöt tukevat lahopuujatkumoa, sillä tekopökkelöiden sienilajisto ei eronnut luonnonpökkelöiden lajistosta. Kaikilla tutkimuspökkelöillä esiintyi lähinnä yleisiä lajeja, jotka kuvaavat talousmetsissä tavattavaa lajistoa. Tärkeä yleinen huomio tuloksissa oli se, että pökkelöiden tai ympäristön ominaisuudet eivät vaikuta yksiselitteisesti sienten lajimäärään ja yhteisökoostumukseen pökkelöillä. Sienilajeilla on omat vaatimuksensa, joten tekopökkelöitä kannattaa tehdä eri puolille hakkuukuvioita erilaisiin olosuhteisiin. Pökkelön puulaji vaikutti etenkin yhteisökoostumukseen, joten tekopökkelöitä kannattaa tehdä sekä havu- että lehtipuusta. Tekopökkelöt ovat monille sienille sopiva elinympäristö, joten tekopökkelöitä tekemällä voidaan tukea alueen lahopuujatkumoa lisäämällä alueen pystylahopuun määrää.