Vanhemmuuden katuminen – kielletty tunne? : yhteys sukupuoleen, ikään, perhetyyppiin, taloudelliseen tilanteeseen sekä vanhemmuuden uupumukseen - Kuitunen, Hanna; Laajalahti, Henna (2024)
Vanhemmaksi tuleminen on merkittävä elämänmuutos, joka saattaa joskus herättää yllättäviäkin tunteita, kuten katumusta. Vanhemmuuden katumuksen tabuluonteisuuden ja katumuksen mahdollisten hyvinvointivaikutusten vuoksi on tärkeää tutkia aihetta lisää ja tätä kautta nostaa sitä osaksi yleistä vanhemmuuskeskustelua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vanhemmuuden katumuksen ilmenemistä Suomessa ja tunnistaa vanhemman iän, sukupuolen, yksinhuoltajuuden ja taloudellisen tilanteen sekä vanhemmuuden uupumuksen yhteyttä vanhemmuuden katumukseen. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden voimavaraja kuormitustekijät (VoiKu) -tutkimushanketta, joka kuuluu laajempaan kansainväliseen International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -hankkeeseen. Vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa avoinna olleeseen anonyymiin tutkimuskyselyyn vastasi 990 vanhempaa. Lopullinen tutkimuksen otoskoko oli 895, joista äitejä oli noin 89%. Vanhemmuuden katumuksen ilmenemistä selvitettiin tarkastelemalla vanhempien vastausten jakautumista Parenthood Regret Scale -kyselyssä. Muihin tutkimuskysymyksiin vastattiin hierarkkisella lineaarisella regressioanalyysillä. Tulosten mukaan vanhemmuuden katumus on Suomessa tämän otoksen edustamassa perusjoukossa suhteellisen harvinainen ilmiö sen esiintyvyyden ollessa tässä tutkimuksessa vain 2.8%. Tulokset osoittivat, että vanhemmuuden katumus oli yleisempää vanhemmuudessaan uupuneille tutkittaville. Taustatekijät selittivät hyvin pienen osan vanhemmuuden katumuksen vaihtelusta. Yksinhuoltajuus ja vanhemman ikä eivät olleet yhteydessä vanhemmuuden katumukseen. Sukupuolen ja vanhemmuuden katumuksen väliltä löytyi erittäin pieni tilastollisesti merkitsevä yhteys, jonka perusteella isien kohdalla vanhemmuuden katumus oli hieman äitejä yleisempää. Katumus oli hieman yleisempää oman taloudellisen tilanteensa heikoksi kokeville tutkittaville. Tulokset vahvistivat käsitystä aiemmissa tutkimuksissa esiin tulleesta yhteydestä vanhemmuuden uupumuksen ja vanhemmuuden katumuksen välillä. Vaikka vanhemmuuden katumuksen ilmeneminen Suomessa vaikuttaisi tämän tutkimuksen perusteella olevan verrattain harvinaista, näyttäisi se koskettavan myös Suomessa monia ihmisiä. Tästä syystä ilmiön ymmärtäminen on tärkeää niin sosiaali- ja terveyspalveluissa kuin yleisessä vanhemmuuteen liittyvässä keskustelussa.