3-4-vuotiaiden lasten liikkumiskäyttäytymisen sekä motoristen taitojen eroavaisuudet kaupunki- ja maaseutuympäristössä - Louhi, Roosa; Uusitalo, Karoliina (2024)
Varhaislapsuus on kriittinen ajanjakso liikunnallisen elämäntavan omaksumiselle sekä motoristen taitojen kehittymiselle. Lapsuudessa omaksutut terveelliset elintavat suojaavat nuoruudessa ja aikuisuudessa monilta elintapasairauksilta. Motoriset taidot ovat positiivisesti yhteydessä liikkumiskäyttäytymiseen ja toisaalta liikkuminen tukee lasten motoristen taitojen kehitystä. Lasten asuinympäristöt ovat viimeisten vuosikymmenten aikana muuttuneet ja suurin osa lapsista asuu kaupungeissa. Asuinympäristöillä voi olla vaikutusta liikkumiskäyttäytymiseen ja motoriisin taitoihin, mutta sen merkitystä varhaisvuosien osalta on tutkittu vain vähän. Tämä pro gradu -tutkielma koostuu kahdesta osasta: 1.) kirjallisuuskatsauksesta ja 2.) artikkelikäsikirjoituksesta. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli koota tietoa sekä toimia tätä kautta tutkimustarpeen arviointikeinona artikkelikäsikirjoitukselle. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää aiemman tutkimuksen pohjalta, miten lasten liikkumiskäyttäytyminen ja motoriset taidot eroavat kaupunki- ja maaseutuympäristöissä sekä lapsen sukupuolen (poika, tyttö) mukaan. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin WHO:n (2019) julkaisemien liikkumissuositusten toteutumista maailmanlaajuisesti. Kirjallisuuskatsaukseen valikoituneiden tutkimusten tulokset osoittivat ristiriitaisia tuloksia sekä liikkumiskäyttäytymisen että motoristen taitojen osalta, kun niitä tarkasteltiin kaupunkija maaseutuympäristöjen mukaan. Tutkimuksissa on hyvä huomioida, että ne sijoittuivat maantieteellisesti sekä tulotason mukaan tarkasteltuna keskenään erilaisille alueille, mikä voi osaltaan vaikuttaa tulosten ristiriitaisuuteen. Lisäksi liikkumiskäyttäytymistä koskevista tutkimuksista (n=14) kahdeksassa ja motorisia taitoja koskevista tutkimuksista (n=12) viidessä tutkimukseen osallistuvat lapset eivät olleet varhaiskasvatusikäisiä. Kun liikkumiskäyttäytymistä tarkasteltiin sukupuolen mukaan, havaittiin pojilla olevan enemmän fyysistä aktiivisuutta kuin tytöillä, mutta ruutuajan, paikallaanolon ja unen välillä selvää eroa tyttöjen ja poikien välillä ei ollut. Motoristen taitojen osalta havaittiin pojilla olevan paremmat välinekäsittelytaidot kuin tytöillä ja vastaavasti tytöillä oli paremmat tasapainotaidot kuin pojilla. Tutkimusta nimenomaan varhaiskasvatusikäisten lasten liikkumiskäyttäytymisestä ja motorisista taidoista eri asuinympäristöissä tarvitaan lisää, jotta mahdollisiin eroihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi päätöksenteon ja kaupunkisuunnittelun osalta. Lisäksi tyttöjen ja poikien välisiä eroja on syytä tarkastella edelleen. Tähän tutkimustarpeeseen pyritään vastaamaan tämän pro gradun artikkelikäsikirjoituksessa. Artikkelikäsikirjoituksessa hyödynnetään SUNRISE Finland -tutkimuksen aineistoa Helsingistä ja Helsingin lähimaaseutualueilta. Aineisto kerättiin 3–4-vuotiailta lapsilta vuonna 2022.