Miten iäkkäiden ihmisten oma rooli terveyden ylläpitämisessä on muuttunut 28 vuoden aikana? : 75- ja 80-vuotiaiden henkilöiden syntymäkohorttivertailu - Kuhanen, Pekka (2024)
Yksilön oma toimijuus ja käsitykset ovat keskeisessä roolissa terveyskäyttäytymisessä ja terveyden ylläpitämisessä. Iäkkäiden henkilöiden terveyskäyttäytymisessä, toimintakyvyssä ja terveydessä on tapahtunut positiivisia muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko 75- ja 80-vuotiaiden omassa roolissa terveyden ylläpitämisessä tapahtunut muutoksia 28 vuoden aikana ja näkyvätkö mahdolliset kohorttierot molemmilla sukupuolilla. Tutkielmassa käytettiin Ikivihreät- ja AGNES-aineistoja kohorttivertailuun. Ikivihreät-tutkimuksen (n = 617) aineistokeruu tapahtui Jyväskylässä vuosina 1989-1990 ja AGNES-tutkimuksen (n = 794) vuosina 2017-2018. Aineisto koostui Jyväskylän kaupunkialueella asuvista 75- ja 80-vuotiaiden naisten ja miesten vastauksista, jotka koskivat omaa roolia sekä toimintoja terveyden ylläpitämisessä. Kohorttien välisiä eroja taustamuuttujissa sekä terveyden ylläpitämiseen liittyvissä uskomuksissa ja toiminnassa vertailtiin jatkuvien muuttujien osalta Mann-Whitney U -testillä ja luokkamuuttujien osalta Khiin neliötestillä. Molemmilla sukupuolilla myöhemmin syntyneessä kohortissa oli pidempi koulutustausta, parempi koettu terveys, vähemmän masennusoireita sekä he olivat fyysisesti aktiivisempia verrattuna aiemmin syntyneeseen kohorttiin. Myöhemmin syntyneet miehet raportoivat vähemmän tupakointia aiemmin syntyneisiin verraten, mutta naisilla kohorttien välillä ei ollut eroa tupakoinnissa. Suurin osa molemmissa kohorteissa uskoi itse voivansa tehdä jotain terveyden ylläpitämiseksi. Aiemmin syntyneet uskoivat myöhemmin syntyneitä useammin, että oma panos on hyvin tärkeä oman terveyden ylläpitämisessä (miehillä 73% vs. 66%, p=0,010 ja naisilla 76% vs. 68%, p=0,007). Lähes kaikki molemmissa kohorteissa tekivät jotain edistääkseen terveyttään. Myöhemmin syntyneet miehet sekä naiset kuitenkin raportoivat aiemmin syntyneitä useammin olevansa fyysisesti aktiivisia, syövänsä terveellistä ravintoa, yrittävänsä lopettaa tai vähentää tupakointia sekä huolehtivansa siitä, ettei käytä liikaa alkoholia, tee liikaa töitä ja että nukkuu riittävästi. Hieman suurempi osa aiemmin syntyneistä 75- ja 80-vuotiaista miehistä ja naisista uskoi oman panoksensa olevan hyvin tärkeä oman terveyden ylläpitämisessä verrattuna lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin syntyneisiin samanikäisiin henkilöihin. Kuitenkin suurempi osa myöhemmin syntyneestä kohortista raportoi tekevänsä erilaisia terveyttä ylläpitäviä toimintoja verrattuna aiemmin syntyneeseen kohorttiin, mikä voi selittää nykyisten iäkkäiden henkilöiden parempaa terveyttä ja toimintakykyä verrattuna aiempiin sukupolviin.