”Menikin yhtäkkiä tunteisiin – taas yllätti” : tapauskertomus musiikin merkityksestä erään asiakkaan terapiaprosessissa - Honkanen-Punkari, Kirsi (2024)
Musiikki on olennainen osa musiikkiterapiaa. Perinteinen musiikkiterapian tutkimuksen muoto on tapaustutkimus. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin yhden henkilön uniikkia terapiaprosessia ja musiikin merkitystä terapian eri taitekohdissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten musiikki vaikuttaa kyseiseen henkilöön terapiaprosessin aikana. Havainnoinnin kohteena olivat myös asiakkaan ja terapeutin välinen vuorovaikutus sekä tietoisuus musiikin roolista. Tämän tutkimuksen aineisto on peräisin Jyväskylän yliopistolla vuosina 2016–2020 toteutetusta masennustutkimuksesta NPNG. Tutkimuksessani tutkin musiikin roolia terapiaprosessissa, ja tarkastelun kohteena olivat kyseisen tutkimuksen aineistosta irrotetut yhden henkilön tallennetut terapiaistunnot. Tallenteiden pohjalta tehdyt havainnot saneltiin nauhalle, litteroitiin valikoidusti ja havainnoista esiin nousseita teemoja tarkasteltiin tarkemmin. Tutkimus toteutettiin aineistolähtöisenä induktiivisena ja laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä olivat havainnointi ja videoanalyysi. Tutkimustulokset analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkijan havaintoja vahvistivat tallenteista esiin nousseet terapeutin ja asiakkaan omat huomiot. Tämä tutkimus toi esiin sen, miten nopeasti ja tehokkaasti musiikki sanattomana elementtinä vaikuttaa ihmiseen. Juuri tämä etu tekee musiikista kiistattoman ylivoimaisen muihin menetelmiin verrattuna. Musiikki auttoi asiakasta tutustumaan omiin tunteisiin ja työstämään niitä. Asiakkaan huomattua, millä tavalla hän oppi hyödyntämään musiikkia erilaisten asioiden ja tunteiden käsittelyssä, hänen itseluottamuksensa vahvistui. Tämä puolestaan vahvisti minäpystyvyyttä. Erityisen merkitykselliseksi nousi niin kutsutun näkymättömän musiikin merkitys − musiikki on läsnä koko ajan, myös niissä hiljaisissa hetkissä. Tämä tutkimus vahvisti myös aikaisemmissa tutkimuksissa havaittua asiaa, että jo 12 terapiakerralla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia asiakkaan toipumisen kannalta. Asiasanat Improvisointi, kehollisuus, kliininen improvisointi, masennus, musiikki, musiikkiterapia, musiikin merkitys, musiikilliset interventiot, vuorovaikutus.