Tilinpäätöspetosten havaitseminen algoritmipohjaisten menetelmien avulla - Kokko, Santtu (2024)
Tilinpäätöstietoja koskevat petokset ovat yksi talouspetosten merkittävimmistä ja huomattavimmista petosmuodoista. Tilinpäätöspetoksia voidaan pitää erittäin merkittävänä taloudellisen petoksen tyyppinä, koska niiden aiheuttamat taloudelliset tappiot ovat muihin taloudellisiin petoksiin verrattuna hyvin suuret, ja tilinpäätöspetokset aiheuttavat paljon negatiivisia vaikutuksia monille eri sidosryhmille. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että perinteisesti ihmisen tekemä tilinpäätösten tarkastaminen on epätarkkaa ja aikaa vievää sekä vain suhteellisen pieni osuus petoksista onnistutaan havaitsemaan. Lisääntyneen petosten määrän takia monet eri tahot ovat korostaneet tarvetta tehokkaaseen tilinpäätöspetosten havaitsemiseen. Tilinpäätöspetosten havaitsemiseksi onkin kehitetty erilaisia älykkäitä ja algoritmeihin pohjautuvia menetelmiä, joiden avulla pyritään tehostamaan tilinpäätöspetosten havaitsemista. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin, miten erilaiset algoritmeihin pohjautuvat menetelmät, kuten koneoppimisen, syväoppimisen ja datanlouhinnan menetelmät, suoriutuvat tilinpäätöspetosten havaitsemisessa ja kuinka menetelmien avulla yritykset voidaan luokitella tilinpäätöksien perusteella petollisiksi tai ei-petollisiksi. Tutkielman toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa selvisi, että tilinpäätöspetosten havaitsemiseen käytetyillä petosindikaattoreilla on huomattava merkitys siihen, kuinka tarkasti yrityksiä voidaan luokitella oikein petollisiksi tilinpäätöksien perusteella. Huomioitavaa esimerkiksi oli, että taloudellisten tunnuslukujen käytön lisäksi oikeinluokittelun tarkkuutta lisää myös ei-taloudelliset tunnusluvut, kuten johdon kommentit liiketoiminnan suoriutumisesta. Yksittäisistä petoksentunnistusmenetelmistä tarkimmaksi osoittautuivat keinotekoisiin neuroverkkoihin perustuvat syväoppimisen menetelmät, jotka saavuttivat useissa tutkimuksissa lähes 95 % oikeinluokittelutarkkuuden tilinpäätöspetoksissa.