Kokonaisarkkitehtuurin rooli tekoälyn integroinnissa - Pajunen, Tommi (2024)
Kokonaisarkkitehtuuri (KA) on pitkään ollut yritysten tapa hallinnoida ja optimoida liiketoimintastrategioitaan ja tietojärjestelmiään. Kokonaisarkkitehtuurin historia on pitkä ja se on muuttunut sekä kehittynyt paljon. Seuraava suuri askel kokonaisarkkitehtuurissa on sen hyödyntäminen tekoälyn (AI) integroinnissa. Tekoäly on tullut muuttamaan maailmaa ja sitä hyödynnetään jo paljon tietojärjestelmien automatisoinnissa ja parantamisessa. Tekoälyn integroiminen organisaatioiden toimintaan sisältää kuitenkin paljon haasteita, joihin kokonaisarkkitehtuuri voi olla vastaus. Kokonaisarkkitehtuurin ja tekoälyn yhteyttä on tutkittu vasta vähän, mutta selviä mahdollisia hyötyjä on jo löydetty. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, minkälainen rooli kokonaisarkkitehtuurilla on tekoälyn integroinnissa. Tutkimuksessa käydään läpi myös tekoälyä käsitteenä sekä tarkastellaan sen nykytilaa ja sen tuomia hyötyjä. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan kokonaisarkkitehtuurin tämän hetken isoimpia trendejä ja viitekehyksiä. Tutkielman tavoitteena on tarjota syvällinen katsaus kokonaisarkkitehtuurin ja tekoälyn käsitteisiin, sekä tunnistaa kokonaisarkkitehtuurin rooli tekoälyn integroinnissa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa haettiin tietoa Google Scholar, jykdok sekä Web of science tietokannoista löytyvästä kirjallisuudesta. Tutkimuksessa käytettyihin lähteisiin kuului tieteellisiä artikkeleita, kirjoja sekä paneelikeskustelu. Tutkielman lopussa päädyttiin tulokseen, että Kokonaisarkkitehtuuri nousee suureen rooliin tekoälyn integroimisessa, kun yhteensopivuudet liiketoiminnan ja muun ympäristön kanssa täytyy selvittää. Kokonaisarkkitehtuurin onnistuneen toteutuksen ansioista yritys saa selkeän ja kattavan kuvan kaikesta yrityksen sisällä. Kokonaisarkkitehtuuri parantaa myös tiedonhallintaa, jonka puutteellisuus on osoittautunut yhdeksi yleisimmäksi tekoälyn integroimisen epäonnistumisen syyksi.