Dissipating Green Bond Premium - Simola, Jesper (2024)
Tämä tutkimus analysoi 3,365 euroissa ja dollareissa noteerattujen joukkovelkakirjojen (jvk), mukaan lukien 649 vihreän jvk:n, hinnoittelua Yhdysvaltain ja Euroopan markki-noilla. Aluksi vihreän ”leiman” vaikutusta hinnoitteluun tutkitaan hyödyntämällä propensity score matching -metodia primäärimarkkinadataan. Tulokset tarjoavat heikosti merkitsevää näyttöä viherpreemion olemassaolosta tarkastellessa koko otantaa ja euromääräisiä velkakirjoja, kun taas yhtiöiden ja dollareissa noteerattujen vihreiden jvk-lainojen hinnoissa ei esiinny preemiota. Muiden kuin yhtiöiden (valtiot, ylikansalliset organisaatiot, virastot ja pankit) liikkeelle laskemissa vihreissä jvk-lainoissa preemio on suuri ja merkitsevä. Sekundäärimarkkinatutkimuksessa hyödynnetään nearest neighbour matching -metodilla luotuja jvk-pareja. Kontrolloidessa likviditeettiä ja juoksuaikaa, viherpreemio on merkitsevä ainoastaan muissa jvk-lainoissa, joissa pankkien liikkeellelaskuissa esiintyvä preemio on suurin. Tutkimus tarjoaa myös näyttöä siitä, että preemio on katoamassa markkinoilta. Kuukausittaisten vihreiden jvk-lainojen liikkeellelaskun kasvaessa suhteessa kaikkiin kuukausittaisiin liikkeellelaskuihin madaltaa viherpreemiota indikoiden, että volyymien kasvaessa preemiot katoavat markkinasaturaation seurauksena. Tätä efektiä ei kuitenkaan ole havaittavissa valtioiden, ylikansallisten organisaatioiden ja virastojen eli instituutioiden joukkovelkakirjoissa, mikä tukee käsitystä näiden vahvasta sijoittajakysynnästä. Viherpreemioon näyttäisi vaikuttaa liikkeellelaskijan ominaisuudet sekä liikkeellelaskuvaluutta. Vastuulliset sijoittavat suosivat erityisesti instituutioita mahdollisesti niiden uskottavuuden ja luotettavuuden vuoksi. Niiden jvk:t nauttivat preemiosta niin primääri kuin sekundäärimarkkinoilla, vaikkakin preemio on pienempi sekundäärimarkkinoilla. Vihreiden jvk-lainojen liikkeellelaskun kasvun pienentävä vaikutus preemioon kertoo preemion syntyvän mahdollisesti vihreiden jvk-lainojen saatavuuden niukkuudesta. Kysyntä näyttäisi kohdistuvan muiden kuin yhtiöiden, erityisesti instituutioiden jvk-lainoihin, joilla on mahdollisesti suurin vaikutus ympäristön kannalta. Huomioiden suuret investointitarpeet, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa pysyttäisiin, markkinoilta häviävä preemio ei kannusta vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeellelaskuun, mikä voi aiheuttaa markkinoiden stagnaation ilman poliittista tukea.