''Oon vitsaillut, että mähän jään sitten koti-isäksi'' : miesten kokemuksia perhevapaauudistuksen vaikutuksista vanhemmuuteen ja vanhempainvapaiden jakautuminen perheissä - Salin, Karoliina (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään miesten kokemuksia perhevapaauudistuksen vaikutuksista vanhemmuuteen. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan niitä syitä, joiden perusteella eri perheissä vanhempainvapaa on jaettu vanhempien kesken. Perhevapaajärjestelmän uudistaminen oli pitkän työn takana, ja sillä pyrittiin tasaamaan perhevapaiden ja hoitovastuun jakautumista vanhempien kesken. Naiset käyttävät Suomessa valtaosan perhevapaista, kun taas miesten vanhempainvapaiden käyttö on Pohjoismaiden alhaisinta. Uudistuksen myötä kummallakin vanhemmalla on oma vanhempainvapaakiintiönsä, ja tämän odotetaan lisäävän isien pitämien perhevapaiden määrää.