Nuoren työsubjekti prekarisaation ja affektien vuorovaikutuksessa - Isojärvi, Katja (2024)
Tutkimukseni käsittelee nuorten työsubjektin muodostumista prekarisaation ja affektien vuorovaikutuksen kontekstissa sekä prekarisaation epävarmuuden vaikutuksesta nuorten työmarkkina-asemaan. Analysoin nuorten työkykyä, työsubjektin käsitettä, prekarisaation ilmiötä ja affektien eli tunteiden vaikutusta nuorten työelämään. Tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystämme nuorten työttömyyden haasteista. Teoreettisena viitekehyksenä toimii affektien, erityisesti tunteiden, rooli. Affektien merkitys politiikassa, kulttuurissa ja työelämässä on kasvanut, ja niiden vaikutus ihmisten toimintaan ja sosiaalisiin prosesseihin on yhä tärkeä tutkimusaihe. Tunteiden julkisempi ilmaisu ja niiden aseman tunnustaminen yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa heijastavat kulttuurista muutosta ja edustavat monitieteellistä tutkimussuuntausta, joka pyrkii ymmärtämään ihmisen ja maailman välistä vuorovaikutusta ja merkitysten muodostumista. Tämä tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnettiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen piirteitä. Aineisto kerättiin neljästä eri tietokannasta ja se rajattiin saatavuuden ja julkaisuajankohdan perusteella. Analyysiin valittiin kahdeksan vertaisarvioitua julkaisua. Tutkimustulokset osoittavat, että nuorten työsubjekti muodostuu prekaarissa työsuhteessa ja affektien vuorovaikutuksessa. Jatkuva epävarmuus työmarkkinoilla ja tilapäiset työsuhteet vaikuttavat merkittävästi nuorten työkokemuksiin ja itsetuntoon, aiheuttaen stressiä, riittämättömyyden kokemuksia ja turvattomuutta.