Työpaikan motivaatioilmaston ja työriippuvuuden yhteys : johtajastatuksen ja organisaation tuen muuntava vaikutus - Patama, Kasperi; Pöyhönen, Ilkka (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millä tavoin työpaikan sosiaalinen ympäristö on yhteydessä työntekijöiden työriippuvuuteen. Työpaikan sosiaalista ympäristöä mittasimme sekä kilpailullisen, että osaamispainotteisen motivaatioilmaston avulla. Motivaatioilmaston lisäksi tutkimme, onko työntekijän johtajastatuksella ja koetulla organisaation tuella muuntavaa vaikutusta motivaatioilmaston ja työriippuvuuden väliseen yhteyteen. Tutkimus toteutettiin määrällisenä poikkileikkaustutkimuksena osana kansainvälistä työriippuvuustutkimusta. Aineisto koostui suomalaisista työntekijöistä, jotka työskentelivät yli 10 hengen organisaatioissa. Vastaukset kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella vuoden 2023 kevään ja kesän aikana. Hierarkkinen regressioanalyysi osoitti, että työpaikan motivaatioilmastolla on yhteys työntekijöiden työriippuvuuteen. Kilpailullinen motivaatioilmasto oli positiivisessa yhteydessä työntekijöiden työriippuvuuteen. Osaamispainotteinen motivaatioilmasto sen sijaan oli negatiivisessa yhteydessä työntekijöiden työriippuvuuteen. Lisäksi havaitsimme, että johtajastatus oli positiivisessa yhteydessä työriippuvuuteen. Johtajastatuksella tai organisaation tuella ei kuitenkaan ollut muuntavaa vaikutusta motivaatioilmaston ja työriippuvuuden yhteyteen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että työriippuvuus on yhteydessä yksilöllisten muuttujien lisäksi myös työpaikan ympäristöllisiin ja sosiaalisiin tekijöihin. Työriippuvaista käyttäytymistä ilmenee enemmän organisaatioissa, joissa työntekijöiden suoriutumista mitataan suhteessa toisiinsa. Toisaalta, jos yksilö kokee organisaation arvostavan tämän työpanosta ja hyvinvointia, ilmenee organisaatiossa myös vähemmän työriippuvuutta. Lisäksi havainto johtajien korkeammasta työriippuvuudesta on itsessään merkittävä, sillä aiemman tutkimuksen perusteella johtajien työriippuvainen käytös voi heijastua myös muihin työntekijöihin. Käytännön tasolla työriippuvuuden ehkäisemiseksi on tärkeää muodostaa työpaikalle ilmapiiri, jossa keskinäisen kilpailun sijaan työntekijöitä kannustetaan keskittymään oman osaamisen kehittämiseen.