Vaativaa sosiaalityötä vakavien ongelmien parissa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus suomalaisesta gerontologisen sosiaalityön tutkimuksesta 2000-luvulla - Röppänen, Riikka (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan gerontologista sosiaalityötä suomalaisen tutkimuksen perusteella. Tutkielman tarkoituksena on selvittää mitä teemoja gerontologisessa sosiaalityössä on tutkittu Suomessa 2000-luvulla ja millaista gerontologinen sosiaalityö tutkimuksen perusteella on. Aiempaa tutkimusta kokoavalle tiedolle on tarvetta sosiaalityön aseman, roolin ja tehtävän selkiyttämiseksi ikääntyneiden palveluissa. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto haettiin neljästä tietokannasta ja sitä täydennettiin manuaalisilla hauilla. Artikkelien valinnassa käytettiin sisäänotto- ja poissulkukriteereitä. Aineisto muodostui 11 vertaisarvioidusta tutkimuksesta. Analyysi toteutettiin induktiivisella sisällön analyysilla. Tutkimuksen tuloksina on, että gerontologisen sosiaalityön tutkimuksen teemoina ovat olleet ikääntynyt asiakas, gerontologinen sosiaalityö ammatillisena toimintana, gerontologinen sosiaalityö palvelujärjestelmässä ja gerontologisen sosiaalityön tutkimus. Tulosten perusteella muodostui myös synteesi eri tutkimusten gerontologisen sosiaalityön kuvauksista. Gerontologisen sosiaalityön asiakkaaksi ohjautuvilla asiakkailla on monia yhtäaikaisia ongelmia, pitkäkestoista avuntarvetta ja asiakkaan pärjäämisestä on huolta. Ohjautuminen on sattumanvaraista ja riippuvaista palveluiden järjestämisen tavoista. Gerontologisen sosiaalityön tarpeen tunnistaminen on olennaista. Tarpeen taustalla ovat perhesuhteiden vaikeudet, kriisiytyneet tilanteet, taloudelliset haasteet, elämänhallinnan ongelmat, toimintakyvyn vajeet, psykososiaalisen tuen tarve ja palvelujärjestelmän puutteet. Ongelmat ovat usein kompleksisia, kasautuneita ja jatkuneet pitkään. Gerontologisen sosiaalityön ammatillisia käytäntöjä ovat palvelutarpeen arviointi, muutostyö, asiakkaan asianajo, itsemääräämisoikeus- ja osallisuustyöskentely, sosiaalisten suhteiden työstäminen, psykososiaalinen tuki ja rakenteellinen sosiaalityö. Lisäksi gerontologinen sosiaalityö on osa moniammatillista työyhteisöä, jossa sosiaalityöntekijä toimii välittäjänä asiakkaan, läheisten ja ammattilaisten välillä sekä konsultointitukena muille ammattilaisille. Johtopäätöksinä on, että gerontologinen sosiaalityö tarvitsee enemmän tutkimusta ja yhdenmukaistamista kansallisella tasolla. Gerontologisen sosiaalityön asiakkaan tunnistaminen on vakiintumatonta ja edellyttää kehittämistä. Gerontologinen sosiaalityö työskentelee ikääntyneiden oikeuksien ja sosiaalisten suhteiden ytimessä, joka edellyttää erityistä eettistä osaamista. Sosiaalityöntekijän antama psykososiaalinen tuki vahvistaa muutoksen toteuttamista yksilön tasolla. Koska palvelujärjestelmä aiheuttaa gerontologisen sosiaalityön tarvetta, rakenteelliseen sosiaalityöhön tarvitaan aikaa ja rakenteita.