Kiristysohjelmahyökkäykset ja kriittisen infrastruktuurin järjestelmien riskit - Seppänen, Eemeli (2024)
Suurten kiristysohjelmahyökkäyksien määrä on kasvanut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hyökkäysten lisääntyessä myös kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvat iskut ovat yleistyneet. Tunnettuja esimerkkejä ovat esimerkiksi WannaCry- ja NotPetya-kiristysohjelmat, jotka ovat aiheuttaneet suurta taloudellista vahinkoa usealle alan toimijalle. Tämä tutkielma tarkasteli kriittisen infrastruktuurin teknologisia haavoittuvuuksia keskittyen erityisesti kiristysohjelmahyökkäyksiin, kriittisen infrastruktuurin järjestelmäkokonaisuuksiin ja niiden välisten yhteyksien luomiin riskeihin. Tutkielma jakoi eri järjestelmäkokonaisuudet informaatioteknologian järjestelmiin, operationaalisen teknologian järjestelmiin ja teollisuuden esineiden internetin järjestelmiin. Tutkimuksessa vastataan tutkimuskysymyksiin ”minkälaisia riskejä tieteellinen kirjallisuus on tunnistanut kriittisen infrastruktuurin järjestelmäkokonaisuuksista suhteessa kiristysohjelmahyökkäyksiin? ja ”mihin järjestelmiin tapahtuneet kiristysohjelmahyökkäykset ovat kohdistuneet?”. Tutkielma analysoi aiheen tieteellistä kirjallisuutta ja merkittäviä tietomurtoja kuvailevalla kirjallisuuskatsauksella. Tutkielmassa vertailtiin eri järjestelmien ja niiden välisten yhteyksien riskejä peilaten niitä toteutuneisiin kiristysohjelmahyökkäyksiin. Tutkielmassa myös pohdittiin tulevia kehityskulkuja teollisuuden esineiden internetin laitteiden yleistyessä. Tutkielman tuloksien mukaan kriittisen infrastruktuurin laajojen järjestelmäkokonaisuuksien riskejä on tunnistettu laajasti tieteellisessä kirjallisuudessa. Tuloksien mukaan myös teollisuuden esineiden internetin riskejä on pyritty tarkastelemaan hypoteettisten hyökkäystilanteiden kautta, mutta niiden varsinaista roolia tulevissa hyökkäyksissä ei olla vielä täysin tunnistettu. Järjestelmien välisiin yhteyksiin ja niiden lisääntymiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota tulevaisuudessa. Tuloksista paljastuu, että eri järjestelmien välisten yhteyksien lisääntyminen luo todennäköisesti riskejä erityisesti niille järjestelmille, joita ei ole luotu tietoturvallisuus etusijalla.