Miten munasarjojen monirakkulatautia sairastavien naisten kokemaa elämänlaatua voi parantaa : systemaattinen kirjallisuuskatsaus - O'Brien, Krista (2024)
Tämän tutkielman tarkoitus oli selvittää millä hoidoilla on mahdollisesti vaikutus munasarjojen monirakkulatautia sairastavien naisten elämänlaatuun. Tutkimuksen kohteena olivat aikuiset naiset, joilla oli todettu munasarjojen monirakkulatauti Rotterdam-kriteeristöllä. Kyseessä on parantumaton oireyhtymä. Munasarjojen monirakkulatautia sairastavien naisten elämänlaatu on yleensä huonompi verrattuna terveisiin naisiin. Tutkielma suoritettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuushaku suoritettiin lokakuussa 2023 PubMed, Medline ja CINAHL –tietokannoilla. Haku rajoitettiin vuosiin 2014– 2023 sekä kliinisiin ja satunnaistettuihin kontrolloituihin tutkimuksiin. Hakutuloksia oli yhteensä 90, joista 5 hyväksyttiin katsaukseen. Sisäänottokriteerit olivat munasarjojen monirakkulataudin todentaminen osallistujilla Rotterdam-kriteeristöllä sekä elämänlaadun mittaaminen validoiduilla mittareilla, kuten SF-36 ja PCOSQ-kyselylomakkeilla. Katsaukseen valikoiduista interventioista 3 oli liikuntainterventioita, 1 oli kognitiivinen käyttäytymisterapia ja 1 ravitsemusinterventio. Kaikilla valikoiduilla tutkimuksilla oli vaikutus eri elämänlaadun osa-alueisiin. Niiden sovellettavuutta arvioitiin interventioiden miellyttävyyden, noudatettavuuden ja katon perusteella, siinä missä mahdollista. Näissä tutkimuksissa miellyttävyys ja vertaistuen saaminen osoittautuivat tärkeiksi interventioiden sovellettavuuden kannalta. Olisi suositeltavaa, että jatkotutkimuksissa keskityttäisiin kliinisten tekijöiden lisäksi myös elämänlaatuun.