Sivustakatsojasta pictoriksi : poikkeusnaisyksilöys ja uudelleenkirjoittaminen Anneli Kannon historiallisessa romaanissa Rottien pyhimys - Pitkäperko, Ellinoora (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan Anneli Kannon historiallisen romaanin Rottien pyhimyksen (2021) henkilöhahmoa Pelliinaa poikkeusnaisyksilönä. Romaanissa nostetaan poikkeuksellisesti keskiaikaisiin kirkonmaalaustöihin yhdeksi osallistujaksi nainen. Tutkielmassa huomiota kiinnitetään sekä keskiajan että nykypäivän naiseuden normeihin ja representaatioihin. Lisäksi esille nousee uudelleenkirjoittaminen niin naiseuden kuin historiallisen tapahtuman näkökulmasta.