Asiantuntijatyötä tekevien kokemuksia esteettisen pääoman merkityksestä - Niilo-Rämä, Johanna (2024)
Tutkimukseni tarkoituksena on tarkastella asiantuntijatyötä tekevien kokemuksia ulkonäön merkityksestä sekä ulkonäkötyön toteuttamisesta työelämässä. Tutkimuskysymykseni ovat 1) Minkälaisena esteettisen pääoman merkitys näkyy haastateltavien työelämässä? 2) Minkälaisena ulkonäkötyön merkitys näyttäytyy? Tutkielmaa taustoitetaan siirtymällä uuden työn aikakauteen. Uuden työn aikakaudella työ kietoutuu yhä enemmän työntekijään itseensä, minkä seurauksena ulkonäön merkitys työmarkkinoilla on korostunut. Keskeiset käsitteet tutkielman kannalta ovat tämän lisäksi kulttuurinen pääoma, ruumiillisuus ja esteettinen pääoma sekä ulkonäkötyö. Tutkielma on laadullinen tutkimus ja aineisto kerättiin haastattelemalla viittä asiantuntijatyötä tekevää henkilöä. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavasti sisällönanalyysina. Tutkielmani tuloksena ulkonäkö toimii viestien välittäjänä sekä sen avulla osoitetaan ryhmään kuulumista. Huoliteltu ulkonäkö on esimerkiksi osoitus siitä, että yksilö kykenee huolehtimaan itsestään ja siten myös työasioistaan. Pukeutumista määrittää pitkälti sosiaalinen konteksti ja erityisesti asiakastapaamisissa ulkonäköön kiinnitetään tavallista enemmän huomiota. Pukeutumiseen liittyvien normien tunnistaminen vaatii yksilöltä kulttuurista pääomaa, sillä kukaan ei anna suoranaisia ohjeita. Ulkonäkötyön toteuttamisen mieluisuus on riippuvaista yksilön omista mielenkiinnonkohteista. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tarvetta sopeutua sosiaaliseen kontekstiin voi selittää esimerkiksi halu kokea yhteenkuuluvuutta tai pyrkimys vastata normeihin sekä yrityskulttuuriin. Esteettisyys muodostuu pääomaksi, kun yksilö kykenee sopeutumaan ympäristönsä esteettisiin normeihin. Voidakseen vastata normien vaatimuksiin oikealla tavalla tarvitsee yksilö kulttuurista pääomaa sekä erilaisia resursseja.