Developing a User Interface for an Interactive Evolutionary Multiobjective Optimization Method in DESDEO - Valtonen, Perttu (2024)
Monitavoiteoptimointi keskittyy useiden keskenään ristiriitaisten tavoitteiden samanaikaiseen optimointiin. Tämä luo monimutkaisen haasteen, jossa päätöksentekijöiden on tasapainoteltava erinäisten kompromissien välillä. Interaktiivisuudella on keskeinen rooli näiden kompromissien välillä tasapainottelemissa, sillä se mahdollistaa päätöksentekijöiden dynaamisen vaikuttamisen optimointiprosessiin. Tämä tutkimus käsittelee DESDEO-ohjelmistokehyksen interaktiivisille evoluutiopohjaisille monitavoiteoptimointimenetelmille räätälöityjen käyttöliittymäkomponenttien puutetta. Kehittämällä käyttöliittymä DESDEO:n interaktiiviselle referenssivektoriohjatulle evoluutioalgoritmimenetelmälle pystytään täydentämään tämä puute ja ratkaisemaan kehitysprosessin aikana kohdattuja haasteita. Haasteiden ja toteutettujen ratkaisujen yksityiskohtainen kuvaus luo perustan tuleville käyttöliittymälaajennuksille, jotka voivat tukea laajempaa valikoimaa interaktiivisia evoluutiopohjaisia monitavoiteoptimointimenetelmiä DESDEO:ssa. Tavoitteena on luoda käyttöliittymä, jota todelliset päätöksentekijät pystyvät käyttämään tehokkaasti riippumatta heidän teknisestä osaamisestaan eri käyttöliittymien kanssa, parantaen näin DESDEO:n saavutettavuutta ja soveltuvuutta.