Terveydenhoidon ammattilaisten teknostressi ja lievityskeinot - Sundelin, Mikko Tuomas (2024)
Terveydenhoidon ammattilaiset kokevat työssään merkittävän määrän stressiä sekä haastavia tilanteita. Tämän lisäksi työhön olennaisesti kuuluu myös usei-den järjestelmien käyttöä osana hoitotyötä. Nämä järjestelmät tuottavat tervey-denhoidon ammattilaisille tukea työhön, mutta tuovat myös haasteita sekä stressiä käyttäjilleen. Yhtenä järjestelmien käytöstä syntyvänä haasteena on teknologian käytöstä muodostuva teknostressi. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan terveydenhoidon ammattilaisten näkökulmasta, mitkä sekä mil-laiset tekijät aiheuttavat teknostressiä sekä millaisia vaikutuksia teknostressillä on kyseisille henkilöille. Tämän lisäksi tarkastellaan millaisia lievityskeinoja sekä ehkäisykeinoja terveydenhoidon ammattilaiset hyödyntävät teknostressiä vastaan. Aikaisemman kirjallisuuden ja teemahaastatteluiden avulla vahviste-taan terveydenhoidon työn sekä järjestelmien aiheuttavan merkittävää stressiä terveydenhoidon ammattilaisille eri tavoin vaihdellen järjestelmän käytettä-vyyden ja luotettavuuden ongelmista koettuun ergonomiaan. Tuloksien poh-jalta tunnistetaan useita jaettuja teknostressin aiheuttajia, näiden tekijöitä sekä oireita. Näiden lisäksi tunnistetaan myös teknostressiä vähentäviä ehkäisyn ja lievityksen muotoja kuten tarjolla oleva vertaistuki ja henkinen vastustuskyky. Tämän tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä terveydenhoidon ammat-tilaisten kokemasta teknostressistä sekä näin laajentaa teknostressin tutkimusta tästä näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset edistävät myös yleistä tietoutta tek-nostressistä suomalaisessa terveydenhoidon ympäristössä ja tarjoaa esimerkke-jä teknostressin muodoista, oireista sekä lievitys- ja ehkäisykeinoista niin yksi-löille kuin organisaatioille hyödynnettäväksi.