Työntekijöiden kokemuksia low-code työkalujen käyttöönotosta ja käytöstä - Kataja-aho, Petra (2024)
Low-code teknologioilla tarkoitetaan ohjelmistokehitystyökaluja, joissa käyttäjän ei tarvitse itse juurikaan kirjoittaa koodia, vaan hän luo sovelluksen esimerkiksi visuaalisia komponentteja käyttämällä. Low-code ohjelmistokehitys on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti, sillä sen avulla voidaan toteuttaa ratkaisuja nopeasti ja kustannustehokkaasti ja näin vastata paremmin työelämän muuttuviin tarpeisiin ja digitalisaation tuomiin haasteisiin. Sanotaan, että low-code ohjelmistokehitys sopii myös maallikoille, eikä koodauskokemusta tarvitse aloittaakseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia työntekijöiden kokemuksia low-code työkalujen käyttöönotosta ja käytöstä. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena toteuttamalla teemahaastattelut kohdeyrityksen työntekijöille, jotka käyttävät työssään low-code työkaluja. Tutkimuksen teoriaksi valittiin UTAUT malli, joka on tietojärjestelmätieteen alalla yleisesti käytetty tutkimusmalli, kun halutaan tutkia teknologian omaksumista. Aiempi tutkimus low-code aihepiirin ympärillä on vahvasti keskittynyt low-coden tekniseen määrittelyyn ja sen keskeisimpiin hyötyihin yritykselle. Tuloksista selviää, että tunnistamalla low-code työkalujen käytön omaksumiseen vaikuttavat tekijät, voidaan helpottaa työkalujen omaksumista ja käyttöä. Suorituskykyodotukset ovat yksi merkittävä tekijä, mikäli käyttäjä kokee, että työkalu tulee helpottamaan työtehtäviä, sillä on positiivinen vaikutus käyttöön. Lisäksi uuden työkalun onnistuneen omaksumisen edellytyksenä on tarjota käyttäjälle riittävää ja oikeanlaista tukea käytön alkuvaiheessa.