Yksinäisyyttä kokevien osallisuuden kehillä - Kaartila, Hanna-Mari; Lehtinen, Sanna (2024)
Tämän maisteritutkielman tehtävänä on selvittää, mitkä tekijät lisäävät yksinäisyyttä kokevien osallisuutta, tai vähentävät sitä sekä, miten yksinäisyyttä kokevien osallisuus näyttäisi toteutuvan osallisuuden kehien kautta. Lisäksi tarkastelemme, onko sosiaalityöllä keinoja vastata yksinäisyyteen ja osattomuuteen. Tutkimuksemme teoriaperusta muodostuu yksinäisyyden ja osallisuuden teoreettisista määritelmistä ja jäsennyksistä sekä sosiaalihuollon kontekstista. Tutkimuksemme teoreettisena viitekehyksenä on osallisuuden kehät -malli, mikä osaltaan on ohjannut laadullisen tutkimuksemme teorialähtöisessä sisällönanalyysissä tekemiämme valintoja. Tutkielman aineistona on käytetty Aila-arkistosta saatavilla olevaa FSD3609 Yksinäinen- yhdessä ja erikseen -aineistoa (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2020–2021) ja metodologisena lähtökohtana pidämme tiedon luonnetta sosiaalisena konstruktionismina. Tarkastelemme tutkimustuloksia osallisuuden kehät -mallin kautta (Salminen, Lehtonen, Rikala, Kuusisto, Luoma-Halkola, Puumala, Sointu, Wallin & Häikiö 2021).