Sosiaaliasiamies - asiakkaan apu vai pakollinen virkamies - Estola, Päivi (2020)
Tutkielmassa tutkittiin sosiaaliasiamiestyötä kirjallisuuskatsauksen keinoin. Teoreettinen viitekehys rakennettiin sosiaalihuollon ja sen asiakkuuden toimintaympäristöön sekä tarkasteluun kohtaako sosiaalipalvelut asiakkaiden tarpeiden kanssa. Teoriaosassa esiteltiin myös keskeiset käsitteet ja tarkasteltiin sosiaaliasiamiestyötä lainsäädännön näkökulmasta. Aineisto koostettiin kolmesta väitöskirja-tutkimuksesta, neljästä lisensiaatintutkimuksesta sekä yhdestä pro gradu -tutkielmasta. Sosiaalihuollon asiakkaiden oikeusturvakysymykset eivät olleet herättäneet suurta mielenkiintoa. Tämän vuoksi sosiaaliasiamiestyötä haluttiin tarkastella juuri asiakkaiden oikeusturvan näkökulmasta.