Kyberturvallisuus lentoliikenteessä : näkökulmia haasteisiin ja toimintaympäristöön - Myrsky, Saija (2024)
Maailmanlaajuisen lentoliikenteen ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2037 mennessä, minkä takia kyberturvallisuusriskien ymmärtäminen ja niiden vähentäminen on tullut olennaiseksi. Ilmailualan kyberturvallisuus on ensisijaisen tärkeää ja samalla erittäin monimutkaista. Sen ylläpito edellyttää jatkuvaa arviointia ja kehitystä, taatakseen matkustajien ja alan toimijoiden turvallisuuden ja luottamuksen. Tämä kandidaatintutkielma keskittyi tarkastelemaan kyberturvallisuuden roolia ja merkitystä kaupallisen lentoliikenteen alalla. Siinä korostettiin lentoliikenteelle erityisiä piirteitä sekä lentoyhtiöiden operatiivisia menettelytapoja ja viestintästrategioita kyberturvallisuuden näkökulmasta. Tutkimusmenetelmänä toimi systemaattinen kirjallisuuskatsaus sekä empiirinen analyysi. Näiden avulla selvitettiin, miten lentoyhtiöt käsittelevät ja viestivät kyberturvallisuudesta markkinoinnissaan, kun lentoliikenne muuttuu yhä digitaalisemmaksi ja kyberuhkat lisääntyvät. Tutkimuskysymyksen avulla syvennyttiin lentoliikenteen ainulaatuisiin haavoittuvuuksiin sekä kyseisten kyberuhkien seurauksiin. Tavoitteena oli arvioida nykyisten kyberturvallisuustoimenpiteiden tehokkuutta ja tunnistaa mahdollisia kehityskohteita. Tutkielmassa korostuivat kyberhyökkäysten aiheuttamat riskit ja niiden vaikutukset sekä liiketoimintaan että asiakasluottamukseen. Näitä tarkasteltiin erityisesti lentoliikenteen kyberturvallisuuden erityispiirteiden, hallinnan ja kansainvälisen sääntelyn kautta. Tarjoamalla näkemyksiä siihen, kuinka kyberturvallisuus integroidaan lentoyhtiöiden toimintoihin ja markkinointistrategioihin, tutkimus pyrkii parantamaan luottamuksen ja turvallisuuden käsityksiä matkustajien keskuudessa, muuttuvassa digitaalisessa ympäristössä.