Paineen alla timantiksi : subjektiuden rakentuminen ja hallinta työttömyyteen liittyvissä mielipidekirjoituksissa - Hirvelä, Hanna (2024)
Tällä hetkellä on Suomessa hyväksytty useita lakeja koskien eritoten työttömien sosiaalietuuksia. Muutokset ovat myös aiheuttaneet runsaasti mediakeskustelua. Tutkielma käsittelee subjektiuden rakentumista ja hallintaa työttömyyteen liittyvissä Helsingin Sanomissa julkaistuissa mielipidekirjoitusten diskursseissa. Aineiston mielipidekirjoitukset on julkaistu aikavälillä 6.4.2023–25.3.2024 ja satunnainen otanta on kerätty maaliskuussa 2024. Kirjoittajina ovat työttömyyden kentällä toimivat asiantuntijat, sekä itsensä työttömiksi kokevat henkilöt. Tutkielman perustana on näkemys siitä, että diskurssit työttömyydestä yhdistyvät laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun aiheesta. Kysyn tutkielmassani, millaisia subjektiasemia ja hallinnan muotoja työttömyyteen liittyvissä mielipidekirjoituksissa rakentuu?