Lopulta lähdin itse pois sieltä, vaikka karenssi siitä pamahtikin : aineistolähtöinen sisällönanalyysi huonoista työkokemuksista - Hännikäinen, Tiia (2024)
Tässä tutkielmassa analysoin sosiaalisessa mediassa julkaistuja huonoja työelämänkokemuksia. Tutkielman tavoitteena on tuoda esille työntekijöiden näkökulmaa ja selvittää minkälaiset huonot työelämän kokemukset saattavat madaltaa kynnystä irtisanoutua palkkatyöstä. Aineisto koostuu 311:sta anonyymistä kertomuksesta, jotka on kerätty Instagram-tililtä mieluummintyoton. Aineiston kertomuksellisen luonteen vuoksi tutkielman analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistosta esiin nousseet neljä suurinta teemaa olivat kuormittava työnkuva, negatiivisesti koettu vuorovaikutus vastuullisessa asemassa olevan henkilön kanssa, tyytymättömyys palkkaan sekä sovittujen työaikojen toteutumattomuus. Yhteen kertomukseen saattoi sopia useampi teema ja niistä nousi esiin myös työlainsäädännön rikkomuksia. Aineistossa oli useita mainintoja nuoresta iästä, ja kertomuksissa kolme eniten esiintynyttä alaa olivat matkailu- ja ravintola-ala, kaupanala sekä siivous ja puhtaanapito. Aiheen tutkiminen on yhteiskunnallisesti tärkeää sekä työhyvinvoinnin kannalta, että taloudellisesta näkökulmasta.