Tulevaisuuden sähköverkon kehitys : tietotekniset ratkaisut energian internetissä - Korhonen, Tomi (2024)
Maapalloa kuormittavien päästöjen vähentämiseksi energian tuotannossa on alettu hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä. Tämä energiamurros sekä sähköistyminen vaativat sähköverkolta uudenlaista joustavuutta. Energiamurroksen ja sähköistymisen ratkaisuksi on esitetty älysähköverkkoa, joka ei kuitenkaan huomio täysin tietotekniikan potentiaalia. Energian internet -käsite kuvaa tietotekniikan yhdistämistä energiaverkkoon kokonaisvaltaisesti. Uudesta energiaverkosta käytetään useita muitakin termejä, joita kaikkia kuitenkin yhdistää informaatioteknologian (IT) hyödyntäminen ja monikerroksinen rakenne. Tietotekniikalla voidaan parantaa energiaverkon hallintaa ja kehittää kokonaan uusia markkinamekanismeja. Tämä tutkielma tarkasteli tulevaisuuden sähköverkkoa energian internetin näkökulmasta sekä siinä tarvittavaa tietotekniikkaa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka lähdemateriaali rajattiin aluksi informaatioteknologia-alan tutkimukseen ja laajennettiin tarvittaessa käsiteltävien aiheiden tarkentamiseksi. Tulokset osoittivat, että monia energian internetin esittämiä sähköverkkoratkaisuja on alettu hyödyntämään, vaikka termi(t) ei ole noussut laajaan käyttöön. Ratkaisuilla on merkittävää potentiaalia parantaa sähköverkon tehokkuutta ja joustavuutta. Tutkielmassa havaittiin energian internetin tiedonsiirron pohjautuvan olemassa oleviin tietoverkkoihin. Lisäksi se hyödyntää IT-alan kehitystä, joten alan innovaatiot edistävät myös sähköverkon kehitystä. Kysyntä-tarjontajouston hallinta nousee avainasemaan tulevaisuudessa ja algoritmeilla on ratkaiseva rooli tuotannon optimointiongelman ratkaisussa. Eräs esiin nouseva ratkaisu ongelmaan on virtuaalinen voimalaitos. IT-teknologian kustannusten alenemisen myötä energian internetin ratkaisut voivat yleistyä. Alan tutkimus kaipaakin lisää näkyvyyttä ja yrityksille kannustimia innovoida uusia ratkaisuja.