Covid-19-pandemian vaikutuksia suomalaisten pörssiyhtiöiden taloudelliseen tilanteeseen ja riskeihin tilinpäätösraportoinnin perusteella - Sillgren, Roope Kristian (2024)
Covid-19-pandemian vuoksi määrättiin laajoja liikkumisrajoituksia ihmisten terveyden suojelemiseksi ja tämän johdosta länsimainen talous syöksyi laskusuhdanteeseen. Talouden heikkeneminen ja epävarmuus vähensivät myös työpaikkoja. Talouskriisit vaikeina toimintaympäristöinä voivat uhata yritysten liiketoiminnan jatkuvuutta ja yritysten tulisi pyrkiä sopeuttamaan liiketoimintojaan innovatiivisesti vallitsevaan tilanteeseen. Yritysten tulisi kiinnittää riittävästi huomiota riskienhallintaan, sillä hyvä riskienhallintastrategia ja sen noudattaminen voi lieventää yritykseen kohdistuvia riskejä ja luoda arvoa. Tämän laadullisen pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tutkia covid-19-pandemian vaikutuksia suomalaisten pörssiyhtiöiden taloudellisiin tilanteisiin ja riskeihin vuoden 2020 tilinpäätösraportoinnin perusteella. Tutkimuksessa tutkittiin yhteensä yhdeksää yhtiöitä kolmelta eri toimialalta, jotka olivat teollisuus, harkinnanvaraiset kulutushyödykkeet ja terveydenhoito. Tutkimuksessa pyrittiin löytämään myös mahdollisia eroavaisuuksia näiden toimialojen välillä. Tutkimuksen aineisto perustui yhtiöiden tilikauden 2020 tilinpäätösraportointiin ja tutkimusmetodina käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tulosten mukaan covid-19-pandemia lisäsi yhtiöihin kohdistuneita riskejä, sillä yhtiöiden liiketoimintaympäristö muuttui epävarmemmaksi. Yhtiöt onnistuivat sopeuttamaan hyvin toimintojaan kriisin keskellä ja turvaamaan liiketoiminnan jatkuvuutta. Tässä auttoi erityisesti digitalisaation lisääntyminen. Pandemialla oli hieman negatiivisia vaikutuksia yhtiöiden liikevaihtoon, mutta yhtiöiden kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, sillä yhtiöt tekivät väliaikaisia säästötoimenpiteitä ja seurasivat kulujaan tarkasti. Toimialakohtaiset erot pandemian vaikutuksissa yhtiöiden taloudelliseen tilanteeseen olivat tutkimuksen mukaan melko maltillisia, vaikkakin eri toimialoilla oli omia ominaispiirteitään. Pandemialla oli myös erilaisia vaikutuksia saman toimialan yhtiöille. Tutkimuksen tulosten mukaan terveydenhoito on vähemmän syklinen toimiala kuin teollisuuden ja kestokulutushyödykkeiden toimialat. Tämä tukee aikaisempia näkemyksiä toimialojen syklisistä tai defensiivisistä luonteista.