Koira-avusteisuus lastensuojelussa : tarkastelussa lapsen ja työntekijän suhde - Tilli, Katja (2024)
Maisterintutkielmani käsittelee koira-avusteista sosiaalityötä lastensuojelun kontekstissa. Tutkielmani tavoitteena on saada tietoa koira-avusteisen sosiaalityön mahdollisuuksista tukea lapsen ja työntekijän hyvää asiakassuhdetta. Tutkimuksessani selvitän ensin, mitkä toimintaperiaatteet ohjaavat lastensuojelun sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan koira-avusteista työskentelyä. Toiseksi tarkastelen, mitkä tekijät koira-avusteisessa sosiaalityössä edistävät ja estävät lastensuojelun sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan ja asiakaslapsen hyvää asiakassuhdetta. Tutkimukseni perustuu laadulliseen tutkimusmenetelmään ja sen lähtökohtana on fenomenologis-hermeneuttinen tutkimusperinne. Empiirisen aineiston keräsin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla haastattelemalla lastensuojelun työntekijöitä, joista viisi oli sosiaalityöntekijöitä ja kaksi sosiaaliohjaajaa. Tutkimusta ohjaavana teoreettisena viitekehyksenä toimi Antti Särkelän (2015) luoma neljään elementtiin perustuva hyvän asiakassuhteen malli, jossa elementit ovat hyväksyminen, välittäminen, luottamus ja jämäkkyys. Analysoin haastatteluilla hankkimani aineiston aineistolähtöisen ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla, joiden pohjalta tutkimustulokset jakautuivat kahteen pääteemaan. Aineistolähtöisen analyysin pohjalta muotoutui koira-avusteisen työskentelyn yleiset toimintaperiaatteet lastensuojelussa ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin pohjalta selvisi koira-avusteisuuden vaikutus hyvään asiakassuhteeseen. Tutkimustulosteni perusteella koira-avusteinen työskentely vahvistaa Särkelän (2015) eri elementtejä asiakassuhteessa. Koira helpottaa ja nopeuttaa työntekijän luottamuksellisen suhteen rakentamista erityisesti työntekijää torjuvaan ja vastustavaan lapseen. Haavoittuvissa oloissa elävien lasten kanssa suhteet lähenevät ja syvenevät koiran avulla. Koira-avusteinen työskentely edistää hyvän vuorovaikutuksen ja asiakassuhteen rakentumisen tekijöitä. Koira luo työskentelytilanteeseen rennon ja rauhallisen tunnelman, joka vahvistaa ihmisten läsnäoloa Koiran kanssa toimiessa ihmisten ilmeiden ja eleiden aiheuttama piiloviestintä jää pois. Koira vaikuttaa tapaamisen aitouteen, rehellisyyteen ja avoimuuteen, koska koira ei osaa koskaan teeskennellä. Tutkimuksen tulosten perusteella koira-avusteisessa työskentelyssä sekä koiralla että koiranohjaajalla on suuri rooli työskentelyssä. Ohjaajalta koiran mukaan ottaminen työskentelyyn edellyttää erittäin vankkaa ammatillista osaamista.