Traumainformoitu työote lastensuojelun sijaishuoltotyön orientaationa : systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Elo, Jonna (2024)
Tämän maisterin tutkielman tarkoituksena on systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin kuvata traumainformoitua työorientaatiota lastensuojelun sijaishuollossa käytettävänä jäsennyksenä ja työmuotona. Lähestyn tätä kysymällä 1. Mitkä ovat traumainformoidun työotteen keskeiset elementit lastensuojelun sijaishuollon työssä? 2. Millaisia vaikutuksia traumainformoidulla työtavalla on sijoitettujen lasten hyvinvointiin? Tutkimuksen teoreettinen perusta rakentuu lapsuuden trauman, traumainformoidun työotteen ja traumainformoidun hoidon käsitteistä. Traumainformoidun työotteen taustalla on systeemiteoreettinen ajattelutapa, joka perustuu holistisille eli kokonaisvaltaisille tavoille hahmottaa ihmisen hyvinvointia. Traumainformoidun työotteen filosofia pohjautuu ymmärrykseen ihmisen traumaattisten elämän kokemusten vaikutuksista hänen hyvinvoinnilleen. Tutkimusaineisto on kerätty Jyväskylän Yliopiston neljästä kokoelmatietokannasta. Aineistoon valikoituneet tutkimukset on julkaistu aikavälillä 2018–2023. Näitä lähestyttiin aineistolähtöisesti temaattisen ja sisältöanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulosten mukaan traumainformoitu työote sijaishuollossa on interventio, jonka myötä sijaishuoltoon muodostuu traumainformoitu hoivakulttuuri. Hoivakulttuuri on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka keskittyy lasten hyvinvoinnin tukemiseen ja traumaoireiden lievittämiseen. Traumainformoidussa hoivakulttuurissa pyritään ehkäisemään uudelleen traumatisoitumista ja tukemaan lasten hyvinvointia sijaishuollossa, tunnistamalla ja hallitsemalla traumaan liittyviä laukaisevia tekijöitä sekä vahvistamalla työntekijöiden itsehoitotaitoja. Traumainformoidut interventiot ovat tuottaneet merkittäviä parannuksia lasten tunne-elämän ja käyttäytymisen vaikeuksissa, vähentäneet traumaoireita sekä rajoitusten ja eristämisen käyttöä. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan pohtia, voisiko traumainformoitu sijaishuoltotyön orientaatio tarjota tutkimustietoon perustuvan työtavan, jonka avulla voitaisiin lisätä perhehoitoa myös nuorisoikäisille lapsille. Tämä voisi vähentää laitoshoidon tarvetta perhehoidon ollessa lastensuojelulainsäädännön mukaan ensisijainen sijaishuollon muoto. Aihe on ajankohtainen, sillä lastensuojelulain kokonaisuudistukseen liittyen lastensuojelun sijaishuollossa tehtävän työn tietopohjaa tulee vahvistaa ja lastensuojelun sijaishuoltotyötä kehittää tutkimusperustaisesti.