“-Kun en tiedä kuka olen, palvelen sinua. Ja kun tiedän kuka olen, olen sinä” : Hanuman jumala bhaktin symbolina Hanuman Ank teoksen kansikuvassa - Oljakka, Kaisa (2024)
Tutkielma käsittelee hindulaisuuden apinajumala Hanumanin ilmentymistä bhaktin, eli jumalalle omistautuneisuuden symbolina Hanuman Ank teoksen kansikuvassa. Tutkielman tarkoituksena on analysoida kansikuvaa temaattisen, visuaalisen sekä narratiivisen analyysin avulla, pyrkimyksenä löytää siitä bhaktin teemaa Hanumanin kuvauksen kautta. Analyysi perustuu bhaktia käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen sekä internetin eri sivustoilta löytyviin Ramayana eepoksen versioihin. Tarkoituksenani on yhdistää Hanuman Ank teoksen kansikuvassa ilmenevä Hanuman ja tähän liittyvä bhaktin teema hindulaisuuden päämäärän valaistumisen, eli mokshan kontekstiin. Tutkimuskysymyksinä ovat: “Miten bhaktin teema ilmenee Hanuman Ank teoksen kansikuvassa?”, sekä “Mitä Hanumanin bhaktikuvaaminen voi ilmentää ja viestiä hindulaisen mokshan saavuttamisen kontekstissa?”. Tutkimukseni analyysin tuloksena käy ilmi, että Ramayana narratiivi sekä Hanumanin kuvaus bhaktin symbolina kyseisessä kansikuvassa osoittavat, että siinä esiintyvä bhakti niin ilmiönä kuin elämäntapanakin voidaan nähdä polkuna mokshan saavuttamiseen.