”Ei enää koskaan yksin, ei enää koskaan sotaa” : eduskunnan retoriikka Suomen Nato-jäsenyydestä keväällä 2022 - Liikka, Heidi (2024)
Tutkielma tarkastelee eduskunnan Nato-keskustelua retoriikan näkökulmasta. Suomi jätti keväällä 2022 taakseen liittoutumattomuuspolitiikan pitkän historian päättäessään hakea Nato-jäsenyyttä. Nato-hakemusta edelsi Ukrainan hyökkäyssodan syttyminen helmikuussa 2022. Jo kolmen kuukauden kuluessa sodan syttymisestä Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä ja vuoden päästä keväällä 2023 Suomi hyväksyttiin Naton jäseneksi. Naton jäsenäänestystä edelsi useampi turvallisuuspoliittinen keskustelu eduskunnassa, joista pisin käytiin 16.5.2022. Tämä tutkielma analysoi kyseisen 209 puheenvuoroa sisältävän keskustelun retoriikkaa.