Esikoululaisen ja äidin pelot sekä huolenaiheet kiusaamisesta ja kaverisuhteista koulussa - Vastapuu, Eero (2024)
Tutkimuksessa tutkittiin esikoululaisten mainitsemia pelkoja liittyen kiusaamiseen ja kaverisuhteisiin sekä äidin raportoimia huolenaiheita lapsensa kiusaamisesta ja kaverisuhteista koulussa. Tavoitteena oli selvittää lapsen sukupuolen yhteys lapsen mainitsemiin pelkoihin sekä niiden yhteys äitien raportoimiin huolenaiheisiin. Lisäksi selvitettiin lapsen sukupuolen yhteys äitien raportoimiin huolenaiheisiin sekä lapsen sukupuolen ja pelkomainintojen yhteys äitien raportoimiin huolenaiheisiin. Tutkimuksessa käytettiin Alkuportaat -hankkeen aineistoa, johon osallistui 2000 oppilasta vanhempineen ja opettajineen vuosina 2006–2011. Tämän tutkimuksen aineistona käytettiin äideille osoitettua kyselylomaketta, jossa kerättiin tietoa äidin huolenaiheista. Tulokset osoittivat, että lapsen sukupuoli oli yhteydessä lasten mainitsemiin pelkoihin. Tytöt mainitsivat enemmän pelkoja liittyen kiusaamiseen ja kaverisuhteisiin kuin pojat. Lasten mainitsemat pelot olivat yhteydessä äitien raportoimiin kumpaankin huolenaiheisiin. Äidit raportoivat huolenaiheita lapsensa kiusaamisesta ja kaverisuhteista vähemmän niiden lasten osalta, joiden maininnoissa ilmeni, ettei ole lainkaan pelkoja verrattuna lapsiin, jotka mainitsivat pelkoja liittyen kiusaamiseen ja kaverisuhteisiin. Tutkimus tuo uutta tilastollista tietoa lapsen sukupuolen yhteydestä lasten mainitsemiin pelkoihin koulusta ennen koulun aloitusta. Tulokset antavat myös teoreettisempaa tulokulmaa perhetutkimuksen ja koulusiirtymän alueelle, sillä teoreettisen tarkastelun mukaan lapsen perheessä tapahtuva vuorovaikutus vaikuttaa lapsen odotuksiin ja tunteisiin itsestään sekä myös odotuksin koulusta.