Corporate governance -muuttujien ja yhdysvaltalaisten listayhtiöiden taloudellisen suoriutumiskyvyn välinen yhteys - Karppanen, Anni Maria (2024)
Corporate governancen eli yhtiöiden hyvän hallinnointitavan merkitys on korostunut johtuen etenkin viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneista yritysskandaaleista, jotka ovat horjuttaneet sijoittajien luottamusta pääomamarkkinoilla. Corporate governancen mekanismeja onkin pidetty avaintekijänä sijoittajien luottamuksen palauttamisessa (Rahman & Haniffa, 2005), ja sillä on havaittu olevan myös potentiaalia parantaa yritysten taloudellista suoriutumiskykyä (mm. Lipton & Lorsch, 1992; Halimatusadiah ym., 2015; Puni & Anlesinya, 2020). Aihetta on tutkittu laajasti, mutta siitä huolimatta eri hallinnointikäytäntöjen ja yritysten taloudellisen suoriutumiskyvyn välisestä yhteydestä ei ole saavutettu yksimielisyyttä. Tästä syystä aihetta on mielenkiintoista tutkia lisää. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko hallituksen koolla, sen riippumattomuudella tai toimitusjohtajan kaksoisroolilla yhteyttä yhdysvaltalaisten listayhtiöiden taloudelliseen suoriutumiskykyyn. Taloudellista suoriutumiskykyä mitattiin ROA:n eli kokonaispääoman tuottoasteen sekä Tobinin Q -arvon avulla. Tutkimukseen valittiin myös kaksi kontrollimuuttujaa: yrityksen koko sekä velkaantumisaste. Tutkimus oli menetelmältään kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, ja se toteutettiin lineaarista regressioanalyysia hyödyntäen. Tutkimusaineisto kerättiin Refinitiv Eikon -tietokannasta ja se koostui joukosta suuria yhdysvaltalaisia listayhtiöitä S&P 500 -indeksistä. Tarkasteltu ajanjakso kohdistuu vuosien 2016–2019 välille. Tarkastelussa oli mukana kaikki muut toimialat, paitsi finanssialan yhtiöt. Tutkimustulokset osoittivat, että hallituksen riippumattomuuden ja taloudellisen suoriutumiskyvyn välillä on tilastollisesti merkitsevä negatiivinen yhteys 5 %:n merkitsevyystasolla. Hallituksen koolla ei puolestaan havaittu olevan tilastollisesti merkitsevää yhteyttä kumpaankaan taloudellista suoriutumiskykyä kuvaavaan mittariin. Lisäksi tutkimustulokset osoittivat, että toimitusjohtajan kaksoisroolin ja Tobinin Q -arvon välillä on tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys 0,1 %:n merkitsevyystasolla. Tutkimustuloksia peilattiin aikaisempaan tutkimukseen kuten myös kahteen tunnettuun corporate governance -teoriaan: agenttiteoriaan sekä taloudenhoitajateoriaan.