Ukrainan ja Venäjän välisen sodan kybertapahtumia - Ritokallio, Rebekka Kristiina (2024)
Venäjä aloitti aseellisen hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, minkä jälkeen se on pyrkinyt vaikuttamaan Ukrainaan aseellisten iskujen lisäksi myös kyberhyökkäyksillä. Tässä tutkielmassa käsitellään Ukrainassa havaittuja kybertapahtumia. Päätutkimuskysymyksenä oli selvittää, millaisia kyberhyökkäyksiä havaittiin ennen Ukrainan ja Venäjän välisen sodan alkamista ja sodan ensimmäisinä kuukausina. Toisena tutkimuskysymyksenä oli tunnistaa Venäjän kyberoperaatioissa tapahtuneita muutoksia sodan edetessä. Tutkimus toteutettiin laadullisella sisällönanalyysilla. Ennen aseellista hyökkäystä Venäjä keskittyi tietojenkalasteluun, joka kohdistui Ukrainan lisäksi myös muihin maihin, erityisesti Nato-maihin. Noin vuoden kestäneen tehostetun tietojenkalastelun tarkoituksena oli todennäköisesti valmistella myöhempiä kyberhyökkäyksiä ja kerätä tietoa siitä, miten muut maat reagoisivat Venäjän aseelliseen hyökkäykseen. Noin kuukausi ennen aseellista hyökkäystä Ukrainassa havaittiin tietojenkalastelun lisäksi palvelunestohyökkäyksiä, verkkosivustojen tuhrimishyökkäyksiä ja tietoa tuhoavia haittaohjelmia. Sodan ensimmäisten kuukausien aikana Venäjän kyberoperaatioiden pääpaino oli tietoa tuhoavissa haittaohjelmissa, joita havaittiin Ukrainassa poikkeuksellisen suuri määrä. Tietoa tuhoavien haittaohjelmien kohteena olivat erityisesti Ukrainan valtionhallinto ja kriittinen infrastruktuuri. Sodan ensimmäisten kuukausien jälkeen tietoa tuhoavien haittaohjelmien määrä väheni, mikä todennäköisesti kertoi Venäjän käyttäneen sotaa varten tietojärjestelmiin valmistellut jalansijansa. Sodan alkuhetkistä alkaen Ukrainassa ja Ukrainaa tukevissa maissa on havaittu jatkuvasti palvelunestohyökkäyksiä, joille on annettu poliittisia motiiveja. Hyökkäysten taustalla ovat olleet haktivistiryhmät, joista ainakin osa on todennäköisesti Venäjän valtionhallinnon ohjauksessa. Palvelunestohyökkäykset ovat yksi esimerkki kyber- ja informaatio-operaatioiden yhdistämisestä, jota Venäjä on toteuttanut sodan aikana runsaasti. Sodan edetessä Venäjä on jatkanut tietojenkalastelua Ukrainassa ja Ukrainaa tukevissa maissa. Tiedonhankintaan on kehitetty uusia menetelmiä ja sitä on kohdistettu ajankohtaisten teemojen mukaan. Sodan aikana Venäjä on kehittänyt jatkuvasti uusia hyökkäysmenetelmiä ja -työkaluja, mutta operaatioista voidaan tunnistaa myös historiasta tuttuja piirteitä, kun niitä verrataan Venäjän aikaisempiin kyberoperaatioihin.