Laatuyhtiöiden osakekurssin kehitys Helsingin ja Tukholman pörssissä vuosina 2020–2022 - Paajanen, Kalle Kustaa Johanne; Väätäinen, Markus Toni Mikael (2024)
Erilaisia sijoitusstrategioita ja niiden menestystä on tutkittu runsaasti, mutta laatusijoittamiseen yhdistettyjen tunnuslukujen yhteyden tutkiminen osakekurssin muutokseen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia laatuyhtiöiden osakekurssin kehitystä Helsingin ja Tukholman pörssissä vuosina 2020–2022 ja selvittää, voiko laatuyhtiöihin sijoittamisella saavuttaa markkinoita korkeampaa tuottoa. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että korkealaatuiset yritykset ovat kannattavia ja vähäriskisiä sijoituskohteita, ja markkinoita korkeampaa tuottoa on mahdollista saavuttaa, etenkin silloin kun laatutekijöitä yhdistellään muihin perinteisiin sijoitusstrategioihin. Tutkimus toteutettiin regressioanalyysillä, jossa tutkittiin laatuyhtiöihin yhdistettyjen tunnuslukujen selittävyyttä osakekurssin muutokseen. Sen lisäksi tarkastelujaksolle muodostettiin molempien pörssien yhtiöistä erillinen vuosittainen laatuportfolio, joiden tuottoja verrattiin markkinaindekseihin. Laatuportfolio muodostettiin yhtiöitä pisteyttämällä, antamalla kaikille yhtiöille sijaluku laatuyhtiöön liitettävän tunnusluvun perusteella. Yhteispisteissä parhaat 15 yhtiötä valikoitui laatuportfolioon. Regressioanalyysin tuloksissa laatuyhtiöihin yhdistetyistä tunnusluvuista ei selvinnyt selkeitä muuttujia, jotka olisivat toistuvasti selittäneet osakekurssin muutosta molemmilla markkinoilla ja selitysasteet osakekurssin muutokseen tarkastelujaksolla jäivät vaatimattomiksi. Sen sijaan laatuportfoliota verratessa markkinaindeksiin havaittiin, että laatuportfoliot tekivät koko tarkastelujakson tuotot yhteenlaskettuna markkinoita korkeampaa tuottoa. Keskeisenä johtopäätöksenä tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että laatuyhtiöihin yhdistetyt tunnusluvut eivät yksinään selitä osakekurssin kehitystä, mutta laatutekijöitä yhdistelemällä on havaittavissa markkinoita korkeampaa tuottoa, myös taloudellisesti epävakaina aikoina.