Teknostressi ja sen vaikutukset korkeakouluopiskelijoihin - Helenius, Akseli (2024)
Teknologian käyttö ja sen merkitys ovat kasvaneet valtavasti ihmisten vapaa-ajalla, opiskelussa ja työelämässä. Teknologian käytöllä ja sen integroimisella arkeen on monia hyviä puolia, mutta myös haitallisia vaikutuksia on olemassa. Yksi tällainen ilmiö on teknostressi. Yksilö kokee teknostressiä, kun teknologian vaatimukset ylittävät hänen kykynsä sopeutua teknologian käyttöön. Tässä tutkielmassa tarkastellaan teknostressiä, ja tarkemmin sen vaikutuksia korkeakouluopiskelijoihin. Teknostressin vaikutukset ovat monenlaisia, ja ihmiset kokevat teknostressiä eri tavoilla. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehtyä akateemisen yhteisön tämänhetkiseen ymmärrykseen teknostressistä, tutustua erilaisiin teknostressin aiheuttajiin ja käydä läpi menetelmiä, joilla teknostressiä voidaan lieventää. Lisäksi tarkastellaan teknostressin vaikutuksia korkeakouluopiskelijoihin ja heidän opiskelumenestykseensä. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa todettiin teknostressin jakautuvan useaan eri teknostressin aiheuttajaan. Tutkielmassa todettiin, että merkittäviä teknostressin aiheuttajia ovat esimerkiksi teknologinen invaasio ja teknologian monimutkaisuus, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelumenestykseen. Teknostressi todettiin myös hyvin yksilölliseksi kokemukseksi, jonka kokemiseen vaikuttavat useat demografiset tekijät. Jatkotutkimusta aiheeseen tarvitaan, sillä teknostressin hallintakeinojen ja teknostressin positiivisten vaikutusten tutkimusta on suoritettu melko vähän.