Energiansaatavuus ja lepoaineenvaihdunta harjoituskauden eri vaiheissa kansallisen ja kansainvälisen tason naiskestävyysurheilijoilla - Heikkilä, Eveliina (2024)
Riittävä energiansaatavuus on urheilijan ruokavalion perusta. Liian vähäinen energiansaatavuus heikentää suorituskykyä ja vaarantaa urheilijan terveyden. Energiansaatavuuden on havaittu vaikuttavan myös lepoaineenvaihduntaan. Energiansaatavuuden määrittämiseksi ei ole kuitenkaan standardoitu tiettyä mittausmenetelmää. Urheilijoilla energiantarve on riippuvaista harjoituskaudesta ja sen mukaisesta harjoittelun määrästä. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella energiansaatavuutta ja lepoaineenvaihduntaa peruskuntokaudella ja kilpailukaudella naiskestävyysurheilijoilla. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, onko ruokapäiväkirjojen ja lepoaineenvaihdunnan välillä yhteyttä tarkasteltaessa energiansaatavuutta.