Hyppelyharjoittelun vaikutus nopeus- ja hyppyominaisuuksien kehittymiseen yleisurheilua harrastavilla 9–10-vuotiailla lapsilla - Alatupa, Konsta (2024)
Plyometrisen harjoittelun tiedetään aiheuttavan positiivisia vaikutuksia nopeus- ja hyppyominaisuuksiin sekä aikuisilla että lapsilla. Plyometrisella harjoittelulla tarkoitetaan nopeita suun-nanmuutoksia, jotka hyödyntävät lihaksen venymislyhenemissykliä. Tämä harjoitusmuoto on yksi yleisimpiä yleisurheilussa käytettyjä harjoitusmenetelmiä. Plyometrisen harjoittelun vai-kutusmekanismit riippuvat suorituksen intensiteetistä. Lapset eivät kykene voimakkaaseen plyometriseen harjoitteluun monesta eri syystä, joten heidän kohdallaan voidaan puhua pikemminkin hyppelyharjoittelusta. Lasten kohdalla venymislyhenemissykliä hyödyntävien harjoitteiden vaikutusmekanismit ovat pääasiassa hermostollisia, jolloin esimerkiksi juoksuvauhdin kehittyminen johtuu muun muassa lihasten välisestä koordinaatiokyvyn kehittymisestä.