Koulutuksen yhteys terveyskäyttäytymiseen - Tuura, Aino (2024)
Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet selvän positiivisen yhteyden koulutuksen ja terveyden välille. Useissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että korkeakoulutus voi olla yhteydessä parempaan terveyskäyttäytymiseen. Tässä tutkielmassa tarkastellaan koulutuksen ja haitallisen terveyskäyttäytymisen välistä yhteyttä, etenkin tupakoinnin ja alkoholin käytön osalta. Lisäksi tarkastellaan puolison koulutuksen yhteyttä yksilön terveyskäyttäytymiseen. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu hyödyn maksimoinnin teorioihin, joita sovelletaan koulutuksen ja terveyskäyttäytymisen tarkasteluun. SLOTH-mallin ja Grossmanin mallin avulla havainnollistetaan yksilön eri resurssien, kuten ajan ja rahallisten resurssien, allokointia terveyteen liittyen. Tutkielman empiirisessä osuudessa tarkastellaan, miten koulutus on yhteydessä tupakointiin ja alkoholin käyttöön hyödyntäen Suomessa kerättyä European Social Survey 2014 Suomen aineistoa. Regressioanalyysin perusteella havaitaan, että korkeakoulutus on yhteydessä vähäisempään tupakoinnin todennäköisyyteen. Tulokset korkeakoulutuksen yhteydestä alkoholin käyttöön ovat päinvastaisia. Lisäksi interaktiomuuttujan avulla havainnollistetaan muuttaako puolison koulutustaso sitä, miten henkilön oma koulutustaso on yhteydessä haitalliseen terveyskäyttäytymiseen. Tulosten mukaan naisten kohdalla koulutuksen ja tupakoinnin välinen yhteys voi riippua puolison koulutustasosta. Alkoholin käytön osalta ei interaktiomuuttujan avulla löydetty tilastollisesti merkitseviä tuloksia.