ArchiMaten soveltuvuus mallintajalle kokonaisarkkitehtuurin työvälineenä - Melartin, Rasmus (2024)
Kokonaisarkkitehtuurin tärkeimpiin tavoitteisiin lukeutuu liiketoiminnan, informaatioteknologian ja strategian yhteensovittaminen. ArchiMate-mallinnuskieli pyrkii toimimaan työkaluna tämän haasteen ratkaisemiksi mahdollistamalla ymmärrettävän organisaatiotason visualisoinnin, joka kattaa kaikki organisaation osa-alueet. Mallinnuskieltä, sen haasteita sekä hyötyjä ei kuitenkaan ole juurikaan analysoitu mallintajien näkökulmasta, vaikka heillä on keskeinen rooli ymmärrettävän sekä laadukkaan kokonaisarkkitehtuurin dokumentaation luomisessa. Myös mallinnuskielen jatkuva kehitys sekä kokonaisarkkitehtuurin dokumentaation yleinen heikkolaatuisuus luovat tarvetta kielen arvioimiselle tästä näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka tiedonkeruussa hyödynnettiin tutkimusartikkeleita, tutkimuskirjallisuutta, mallinnuskielten dokumentaatiota sekä alan ammattilaisten julkaisemaa kirjallisuutta. Tutkielmassa vastattiin tutkimuskysymykseen, joka oli: ”Mitkä ovat ArchiMaten hyödyt sekä haasteet kokonaisarkkitehtuurin työvälineenä mallintajalle?”. Tutkielmassa määriteltiin kokonaisarkkitehtuuria ilmiönä, kokonaisarkkitehtuurin mallintamista sekä mallinnuskieli ArchiMatea aiheen taustoittamiseksi, jonka jälkeen tarkasteltiin kielen hyötyjä sekä haasteita mallintajan näkökulmasta. Tutkielmassa ArchiMatella todettiin olevan lukuisia hyötyjä sekä haasteita mallintajan kannalta mallinnettaessa kokonaisarkkitehtuuria. Tutkielman tulosten perusteella voidaan päätellä sen soveltuvan kokonaisarkkitehtuurin mallintamiseen hyvin etenkin organisaatiolaajuisten korkean tason mallinnusten osalta. Tästä huolimatta on mallintajan kannalta tärkeää hahmottaa myös kielen haasteet, kuten sen kompleksisuus sekä laajuus.