Tapaustutkimus organisaatiokulttuurin kehittämisprojektiin osallistumisesta - Olsson, Hanna Maria Katariina (2024)
Kiinnostus organisaatiokulttuuria kohtaan on ollut olemassa jo pitkään ja aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia. Organisaatiokulttuurilla on havaittu merkittäviä vaikutuksia niin organisaatiomuutoksissa kuin organisaation toiminnassa yleisesti, joten kiinnostus kulttuurin johtamista kohtaan on ilmeinen. Organisaatiokulttuurin johtamisella pyritään usein kehittämään ja muuttamaan olemassa olevaa kulttuuria. Tässä Pro Gradu-tutkielmassa perehdyttiin organisaatiokulttuurin kehittämisen projektiin siihen osallistuneiden henkilöiden näkökulmasta. Tarkoituksena oli kuvata, millaisena osallistujat kokivat osallistavan kulttuurinmuutosprojektin ja siten lisätä ymmärrystä johdetun kulttuurinmuutoksen taustalla vaikuttavista tekijöistä. Muutosprosessin tarkoituksena oli tarkastella osallistavien työskentelytapojen kautta kohdeorganisaation kulttuuria ja määritellä organisaation ihannetoimintatavat. Tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu kirjallisuuteen organisaatiokulttuurista, muutoksesta ja näitä ympäröivistä ilmiöistä. Tutkimuksen pääkäsitteinä olivat organisaatiokulttuuri ja organisaatiomuutos. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena Kansallisarkistossa. Aineistona tutkimuksessa oli kymmenen syksyllä 2023 kerättyä teemahaastattelua, jotka analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimustulosten mukaan kehitysprojekti koettiin ristiriitaisesti. Tulosten mukaan osallistumisen kokemukseen vaikuttivat erityisesti kokemus organisaation nykyisestä kulttuurista, osallistumisen tavoitteista ja osallisuuden toteutumisesta. Kokemus projektiin osallistumisesta siinä vaiheessa, kun se oli aineiston keruun hetkellä, oli tulosten mukaan positiivinen, mutta varsinaisen muutostavoitteen suhteen osallistujat olivat epävarmoja. Johtopäätöksenä tutkimustuloksista voidaan todeta, että osallistumisen kokemukseen vaikuttavat yksilön omat ja organisaation jaetut käsitykset muutosprojektista ja sen kontekstista.