The Role of Predictive Analytics in Streamlining Retail Supply Chains for Enhanced Sustainability and Efficiency - Salo, Eetu (2024)
Teknologian kehittyessä vähittäiskaupan sektori siirtyy monikanavaiseen lähestymistapaan missä fyysinen ja digitaalinen kaupankäynti sulautuu yhteen. Tätä siirtymää korostaa kestävyyden merkityksen kasvu, mitä ohjataan usein jopa lainsäädännöllä. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa tutkittiin mitä olemassaoleva kirjallisuus sanoo ennakoivan analytiikan kyvystä parantaa vähittäiskaupan toimitusketjun operationaalista tehokkuutta ja kestävyyyttä. Tutkimus toteutettiin käyttäen vertaisarvioituja tieteellisiä julkaisuja, jotka käsittelevät ennakoivaa analytiikkaa, kestävyyttä ja vähittäiskaupan toimitusketjuja. Valitut tutkimukset suodatettiin niiden merkityksellisyyden, laadun ja julkaisujen ajankohtaisuuden perusteella. Tutkielmassa havaituista hyödyistä sekä haasteista tehtiin yhteenveto, joka tarjoaa selkeän näkymän tämän katsauksen tuloksista. Tutkimuksessa havaittiin, että ennakoiva analytiikka parantaa merkittävästi toimitusketjun tehokkuutta ennustamalla kysynnän tarkasti ja optimoimalla resurssien kohdentamisen. Lisäksi ennakoiva analytiikka vahvistaa päätöksentekoa, mahdollistaen nopeamman sopeutumisen kehittyviin markkinatrendeihin. Tutkielma tunnistaa myös haasteita, kuten tietojen eheys, analyysimallien monimutkaisuus ja tarpeen datavetoiselle kulttuurille. Organisaatioiden tulee huomioida nämä haasteet ja puuttua niihin hyödyntääkseen ennakoivaa analytiikkaa tehokkaasti kestävän kilpailuedun saavuttamiseksi vähittäiskaupan alalla.