DevOps - historia ja nykytila - Issakainen, Juuso (2024)
DevOps on kehittynyt viimeisten 16 vuoden aikana. Huolimatta sen laajasta käyttöönotosta, yleisesti hyväksyttyä määritelmää ei ole vielä selkeästi muodostettu. Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkimus syventyy ohjelmistotuotannon historiaan, DevOpsin määritelmiin, sisältöön, käytäntöihin ja haasteisiin. Lähdemateriaalina on käytetty vertaisarvioituja artikkeleita ja tutkimuksia sekä alan kirjallisuutta. Historiallinen konteksti kattaa siirtymisen vesiputousmallista ketteriin menetelmiin, korostaen niitä puutteita, joita DevOps pyrkii ratkaisemaan. Tutkimus ei löydä yhtä selkeää määritelmää DevOpsille. Tutkimus myös toteaa, että DevOps on kehittynyt vastauksena tarpeeseen parantaa ohjelmistokehityksen ja ylläpitotoimintojen välistä yhteistyötä. DevOps yhdistää aikaisempien menetelmien parhaat puolet ja lisää jatkuvuutta sekä automaatioastetta. DevOps edustaa kattavaa ja kehittyvää viitekehystä modernille ohjelmistokehitykselle, pyrkien parantamaan ohjelmistojen toimituksen tehokkuutta, luotettavuutta ja laatua. DevOpsin moninaisten haasteiden ymmärtäminen ja ratkaiseminen on ratkaisevan tärkeää sen onnistuneelle käyttöönotolle ja tulevalle kehitykselle. DevOpsin tavoite on tuottaa arvoa nopeammin, pienemmällä riskillä, pienemmillä muutoksilla ja paremmalla laadulla.