Lähetystöilmiö Kulosaaren huvila-alueella : rakennetun kulttuuriympäristön tarkastelua kokemuksellisen tiedon avulla - Berner, Veera (2024)
Tämän maisterintutkielman tavoitteena on tarkastella, minkälainen rakennettu kulttuuriympäristö Helsingissä sijaitseva Kulosaaren huvila-alue on tänään, tasapainoillessaan asuinalueen, suurlähetystöjen ja arvokkaan rakennetun kulttuuriperinnön kesken. Tutkielma nostaa esiin huvila-alueella yli 70 vuoden ajan vaikuttaneen lähetystöilmiön, joka ei juurikaan ole saanut huomiota. Tarkastelen tutkielmassa huvila-alueen rakennettua kulttuuriympäristöä tilan käyttäjien ja kokijoiden näkökulmasta katsoen, jolloin keskeisen teoreettisen viitekehyksen muodostava kulttuuriympäristön käsite jäsentyy ihmisen ja ympäristön suhteessa. Arjen näkökulma korostaa kokemuksellisuutta ja kokemuksellisen tiedon tärkeyttä rakennetun kulttuuriympäristön tarkastelussa.