Veroihin liittyvät sisällöt yritysten vastuullisuusraportoinnissa - Latva-Koski, Johanna Sara Sofia (2024)
Vastuullisuusraportoinnin tutkimuksissa on tutkittu melko vähän raportoinnin sisältöä verojen näkökulmasta, minkä vuoksi tässä tutkielmassa keskityttiin analysoimaan, millaisista verovastuullisuuden teemoista yritykset raportoivat vastuullisuusraporteissaan. Tutkielman tavoitteena oli syventää käsitystä siitä, mitä seikkoja yritykset esittävät ja painottavat verovastuullisuuteen liittyen. Tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautui legitimiteettiteoriaan, sidosryhmäteoriaan ja institutionaaliseen teoriaan. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin GRI 207: Tax -standardia, joka tarjoaa ohjeistuksen verovastuullisuusraportoinnille. Tutkimuksen aineistona käytettiin 13 suomalaisen yhtiön vastuullisuusraportteja, vuosikertomuksien vastuullisuusosioita ja erillisiä verovastuullisuuteen keskittyviä dokumentteja kuten verojalanjälkiraportteja. Aineiston analyysi suoritettiin sisällönanalyysia hyödyntäen koodaamalla, kategorisoimalla ja teemoittelemalla aineiston sisältö. Analyysin kautta tunnistettiin neljä pääteemaa, joista yritykset raportoivat verovastuullisuuteensa liittyen: suhtautuminen verotukseen, riskit ja riskienhallinta, suhteet sidosryhmiin ja yhteiskunnallinen merkitys Nämä teemat sisältöineen olivat yhteneväisiä GRI 207: Tax -standardin kanssa, mutta tutkimus paljasti, että yritykset painottavat raporteillaan erityisesti yhteiskunnallista merkitystä. Lisäksi tutkielma osoitti, että vaikka yritykset raportoivat verovastuullisuudestaan, raportointi on usein pintapuolista. Yritykset raportoivat verovastuullisuutta myös eri laajuudella, mikä ilmeni raporttien sisällöllisissä eroavaisuuksissa. Tämä hajonta raportoinnissa voi heijastella sekä erilaisia sidosryhmien odotuksia, että erilaisia institutionaalisia odotuksia tai legitimiteettiin liittyviä vaatimuksia, joita yritykset kohtaavat. Tutkimuksen tulokset avaavat uusia näkökulmia siihen, miten yritykset viestivät verotukseen liittyvistä kysymyksistä vastuullisuusraporteissaan. Tulokset myös valottavat, millaisia painotuksia yritykset asettavat verovastuullisuudelle ja miten ne pyrkivät vastaamaan sidosryhmien ja yhteiskunnan odotuksiin veroihin liittyvän avoimuuden ja oikeudenmukaisuuden suhteen. Tutkimus myös osoittaa, että raportoinnissa on tilaa kehitykselle siinä, miten yritykset raportoivat ja kommunikoivat verotukseen liittyvä käytäntöjä.