The connection between educational structure and economic growth in OECD countries - Parhiala, Joel Henrik (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan OECD-maiden koulutusrakenteen ja talouskasvun yhteyttä keskittyen perus-, keski- ja korkea-asteen koulutukseen inhimillisen pääoman osatekijöinä. Tutkielman teoriaosuudessa syvennytään kasvuteorioihin painottaen erityisesti inhimillisen pääoman roolia. Osiossa käsitellään sekä uusklassisia että endogeenisia kasvumalleja ja korostetaan niiden erilaisia näkökulmia inhimillisen pääoman ja talouskasvun välisessä suhteessa. Tutkielma käsittelee myös inhimillisen pääoman mittaamisen haasteita ja tarjoaa yleiskatsauksen aihepiiriin liittyvään empiiriseen kirjallisuuteen. Empiirinen osio kokoaa aineiston 24 OECD-maasta vuosilta 1990–2019. Tiedot on kerätty neljästä tietokannasta, mukaan lukien Penn World Table, OECD. Stat, UNESCO ja Maailmanpankki. Tavallisen pienimmän neliösumman (OLS), kiinteiden vaikutusten ja satunnaisvaikutusmallien avulla tutkimuksessa tarkastellaan, miten eri koulutustasot vaikuttavat BKT: n kasvuun asukasta kohti. Empiiristä analyysia ohjaavat tutkimuskysymykset ovat: (1) Miten eri koulutusasteet kytkeytyvät talouskasvuun ja onko jokin koulutustaso muita merkittävämpi? 2) Onko koulutusrakenteen ja talouskasvun välinen yhteys riippuvainen OECD-maiden teknologisen kehityksen tasosta? Ensimmäisen kysymyksen suhteen tulokset osoittavat, että peruskoulutus edistää merkittävästi pitkän aikavälin talouskasvua, toisen asteen koulutuksen tulokset ovat vaihtelevia ja sillä on lopulta myönteisiä vaikutuksia ja korkea-asteen koulutus lisää johdonmukaisesti kasvua. Toisen kysymyksen osalta tulokset viittaavat siihen, että koulutustason ja teknologisen kehityksen välinen vuorovaikutus tuottaa vaihtelevia tuloksia. Perusopetuksen hyödyt täydentyvät mitä kehittyneempi maa on teknologisesti, kun taas toisen asteen koulutuksen vaikutukset ovat hillittyjä samassa ympäristössä. Korkea-asteen koulutuksen rooli on tulosten mukaan tärkeä teknologisesta kehityksestä riippumatta, mikä korostaa sen merkitystä pitkän aikavälin kasvulle.